Shely Wave - skvelá novinka v Z-Wave Smart Home

Vo svete Z-Wave sa už dlho zem nezatriasla tak, ako sa zatriasla tento rok. Po dlhom čase sa na trhu ukázal nový hráč, ktorý ukázal, že Z-Wave má svoje silné miesto aj v čase, keď každý hovorí o Matter. Z-Wave protokol má totiž už dávno vyriešené problémy, s ktorými sa Matter ako nový protokol ešte nezačal ani vysporiadávať. Portfólio produktov Z-Wave je široké, vzájomná podpora medzi riadiacimi systémami je zabezpečená a čo je dôležité, celé to proste funguje.

Práve toto si uvedomila aj spoločnosť Shelly (Allterco Robotics), ktorú sme do tohto roku poznali ako jedného z najvýznamnejších výrobcov WiFi Smart produktov. Pokiaľ produkty Shelly poznáte, určite viete, ako rýchlo táto spoločnosť napreduje, čo sa vývoja týka. Kým iné značky ponúkajú roky tie isté produkty, Shelly tlačí na vývoj a posúva hranice už niekoľko rokov. 

Ako vstúpila firma Shelly do sveta Z-Wave

Mnoho z Vás sa v minulosti stretlo s produktami značky Qubino. Do dnes je najobľúbenejším zariadením na meranie spotreby s protokolom Z-Wave práve Qubino 3 fázový merač spotreby. V ponuke nechýbali ani relátka či stmievače od tejto značky. Shelly si pre vstup do sveta Z-Wave vybralo práve akvizíciu spoločnosti Qubino. To znamená, že spoločnosť Qubino ako taká zanikla a vývoj produktov prevzala spoločnosť Shelly.

Bolo veľmi zaujímavé sledovať, ako sa tento presun uskutočnil. Shelly totiž nezačalo predávať produkty založené na platforme, ktorú budovalo Qubino, ale na svojej vlastnej platforme. Dnes sme teda svedkami toho, že Shelly predáva relátka, ktoré do detailov pripomínajú Shelly WiFi relátka, avšak so zabudovaným Z-Wave 800 čipom. V prvej sérií vyšli dokonca tieto produkty pod označením Shelly Qubino Wave. Nechajme sa ale prekvapiť, ako dlho názov Qubino bude súčasťou tohto portfólia. 

Shelly klasické Wave moduly

Shelly ihneď po oznámení vstupu do Z-Wave ekosystému oznámila novinku v podobe niekoľkých "štandardných" produktov. Slovo štandardných som zámerne dal do úvodzoviek, pretože sa o štandard týka hlavne dizajnu a veľkosti. Práve tak môžeme označiť základnú sériu výrobkov shelly Wave, do ktorej patrí:

Tieto moduly sú veľmi podobné tým, ktoré sme v ponuke už mali, vrátane modulov od FIBARO, Aeotec či samotného Qubina. Ich výhoda spočíva v tom, že obsahujú to najnovšie a najlepšie, čo v ponuke máme. Pokiaľ ide o Z-Wave čip, tak tieto prvky obsahujú najnovšiu generáciu v podobe Z-Wave 800. Pri prvkoch od FIBARA sa väčšinou stále stretávame s čipom Z-Wave 500. Navyše, Shelly sa podarilo do štandardnej veľkosti zariadenia vložiť relé, ktoré má 16A. To znamená, že v Shelly Qubino Wave 1 a Wave 1PM môžete vložiť aj pod samotnú zásuvku, nakoľko má rovnako výkonné relé, ako je istenie zásuviek. 

Do ponuky modulov s týmto dizajnom neskôr pribudli ešte dve špeciality. Ide o produkty, ktoré do tohto momentu nepriniesol na trh žiadny iný výrobca aj napriek tomu, že samotný princíp fungovania Z-Wave si ich prakticky žiadal. Ide o moduly, ktoré nemajú žiadny výstup, teda nedokážu nič ovládať, ale môžete ich namontovať pod bežný vypínač a pomocou ich vstupov ovládať iné zariadenia Z-Wave. Teda umožňujú vytvorenie "diaľkového ovládača" v dizajne bežného vypínača. Tieto prvky sú:

  • Shelly Qubino Wave i4 - zariadenie obsahuje 4 vstupy na tlačítka, napájané 230VAC
  • Shelly Qubino Wave i4 DC - Verzia so 4 vstupmi a napájaním 24VDC.

Tieto zariadenie pracujú výborne s pridruženiami, teda ovládanie iných Z-wave produktov je možné aj bez riadiacej jednotky, ale môžu slúžiť aj na aktiváciu scén. 

Shelly Wave MINI moduly

Shelly následne prenieslo do svojho porfólia aj to, na čo sme dlho čakali. Shelly Mini moduly, ktoré už aj vo WiFi Smart Home spôsobili ošiaľ prišli na trh s protokolom Z-Wave 800. Aj keď stále ide v zásade o relátka, v tomto prípade ide naozaj o prielom v portfóliu. Shelly Mini moduly totiž ponúkajú pri výrazne menších rozmeroch stále veľmi podobné technické špecifikácie, ako tomu je pri konkurenčných produktoch. Ide hlavne o to, že aj keď je produkt výrazne menší, obsahuje 8A relé tak, ako je to pri štandardných moduloch napríklad od FIBARA. Druhou veľkou výhodou je taktiež osadenie čipom Z-Wave 800, teda najnovším, ktorý Z-Wave aliancia aktuálne ponúka.

Ponuka Shelly Mini modulov je zatiaľ obmedzená na 3 produkty. Pokiaľ Shelly opäť neprekoná limity, pravdepodovne to aj tak ostane, hlavne z dôvodu technických obmedzení. Vytvoriť totiž takto malý modul napríklad na stmievanie by si vyžadovalo vytvoriť úplne nový stmievací komponent, nakoľko tie, ktoré sú na trhu používané dnes sa ledva zmestia do štandardnej veľkosti modulu. Už tieto prvky, ktoré sú aktuálne v ponuke dokážu značne zjednodušiť inštaláciu Smart Home. V ponuke Mini modulov nájdete:

Ako vidíte, špecifikácia tohto modulu je naozaj skvelá. Bez kompromisu k zaužívaným štandardom sa proste podarilo Shelly vytvoriť moduly, ktoré jednoznačne vyhrávajú veľkosťou. A tá výhra nie je v milimetroch, ako sme na to boli v boji o veľkosť zvyknutí. Rozdiel je tu naozaj veľký.

Shelly Wave PRO moduly

Je až ťažké uveriť, že spoločnosť, ktorá ešte len vstúpila do sveta Z-wave má hneď aj tretiu sériu produktov. Presne tak, Shelly predstavilo aj portfólio PRO modulov, ktoré už ako názov napovedá sú určenú pre profesionálnu inštaláciu. Tento raz ide o inštaláciu priamo do rozvádzača, čo si samozrejme vyžaduje predprípravu už pri samotnej elektroinštalácií. Tieto moduly umožňujú inštaláciu tak, aby ste mali vždy prístup ku všetkým zariadeniam a aby nebolo potrebné rozoberanie vypínačov. Samozrejme, cenou za to je elektroinštalácia do hviezdy. 

V ponuke Shelly Wave PRO modulov nájdete:

  • Shelly Qubino Wave PRO 1 - Modul na DIN Lištu so Z-Wave 800 a 1x16A bezpotenciálovým výstupom
  • Shelly Qubino Wave PRO 1PM - DIN Modul s 1X16A výstupom s meraním spotreby
  • Shelly Qubino Wave PRO 2 - Din Modul s 2x16A bezpotenciálovým výstupom
  • Shelly Qubino Wave PRO 2PM - Modul na DIN lištu s 2X16A relé s meraním spotreby
  • Shelly Qubino Wave PRO 3 - Až 3x16A s bezpotenciálovými výstupmi
  • Shelly Qubino Wave PRO Shutter - ovládanie žalúzie či rolety priamo s DIN lišty.

Všetky Wave PRO moduly navyše obsahujú aj vstupy pre nástenné vypínače. To znemená, že pri správnej inštalácií Vám bude svietenie aj žalúzie fungovať na vypínače aj v prípade výpadku riadiacej jednotky. Druhou možnosťou, pokiaľ nemáte pritiahnuté vypínače do rozvádzača je možnosť použiť už spomínanú Shelly Wave i4 a vytvoriť si Smart vypínače.

Shelly Wave 1 Mini Shelly Wave 1PM Mini Shelly Wave 1 Shelly Wave 1PM FIBARO Smart Module Fibaro Switch Gen5 HeatIT ZM-Relay
Protokol Z-Wave 800
Z-Wave 800
Z-Wave 800
Z-Wave 800
Z-Wave 500
Z-Wave 500
Z-Wave 700
Výkon 8A 8A 16A 16A 6,5A 8A 16A
Veľkosť Mini Mini Štandard
Štandard
Štandard
Štandard
Veľká
Meranie spotreby Nie Áno Nie Áno Nie Áno Áno
Doporučená cena 23,88 26,28
27,9€
29,9€
78,99€
78,99€
52,8€

 

Cenová politika výrobcu Shelly je teda naozaj veľmi prozákaznícky orientovaná. Jeden modul je cenovo v niektorých prípadoch 1/3 ceny modulu iného výrobcu. Samozrejme, tu ide o odporúčané koncové ceny, ktoré nie sú vždy aj reálne a na ceny je možné získať zľavy, avšak práve z týchto cien sa zľavy počítajú.

Pri inštalácií celého Z-Wave Smart Home je teda rozdiel v cene tak výrazný, že presúva Smart Home postavený na Z-Wave protokole z úrovne tisícok eur na úroveň stoviek eur. Pri výhodách, ktoré oproti WiFi tento protokol ponúka je to naozaj skvelý pomer.

Čo v Shelly Wave ponuke chýba

Je jasné, že ponuka výrobcu, ktorý je na trhu takto krátko ešte nemôže byť plnohodnotná. Dá sa však predpokladať, že Shelly väčšinu z chýbajúcich modulov doplní v priebehu niekoľkých mesiacov, nakoľko dané moduly už ponúka vo verzií Z-Wave. Na teraz však v ponuke nie sú:

  • RGBW Modul - možné nahradiť FIBARO RGBW modulom
  • Stmievací modul - možné nahradiť FIBARO Dimmerom
  • Termostat a radiátorová hlavica - Možné nahradiť akýmkoľvek Z-Wave termostatom alebo radiátorovou hlavicou
  • Univerzálny senzor - Možné nahradiť FIBARO Implantom
  • Senozory - Tieto sú obrovskou súčasťou Smart Home a Shelly ich v ponuke zatiaľ nemá. Na všetko však existujú alternatívy
  • Riadiaca jednotka Shelly - Vlastný systém, v ktorom by bolo možné Shelly produkty používať, možno aj s produktami s iným protokolom

Tu sa opäť prejavuje výhoda Z-Wave, nakoľko tento protokol umožňuje jednoducho kombinovať výrobky viacerých výrobcov do jedného systému. Aj keď teda tieto produkty v ponuke Shelly zatiaľ chýbajú, dajú sa veľmi jednoducho nahradiť inými.

Kedy siahnuť po iných značkách?

Celé to vypadá tak, že z ponuky môžme vyhodiť všetky výrobky iných výrobcov a začať predávať len Shelly Wave. Do určitej miery to je pravda. Sú však situácie, kedy je lepšie použiť výrobky iných výrobcov. Uvediem pár príkladov:

  • Ak je pre Vás dôležité mať plne integrované moduly, je lepšie v systéme FIBARO použiť FIBARO moduly. Nie je to veľký rozdiel, ale nejaký tam je
  • Ak potrebujete výslovne nejaký parameter, napríklad často použivaný "Auto Off" niektoré moduly ho nemusia mať
  • Ak uprednostňujete modul s 5 výstupmi kvôli čistejšej inštalácií, Heltun Quinto je výborné riešenie. 
  • Ak potrebujete modul, ktorý dokonale komunikuje napríklad s HeatIT Z-Temp termostatom cez pridruženia, je lepšou voľbou HeatIT relé.

Najväčšou nevýhodou na teraz je to, že Shelly neponúka svoju vlastnú riadiacu jednotku. Spolieha sa preto na ponuku systémov iných výrobcov, ako sú FIBARO, Homey, SmartThings, Hubitat či HomeAssistant. Tento fakt nie je nutné vyčítať, nakoľko štandard Z-Wave je práve na to vyrvorený. Je však jasné, že výrobca ako FIBARO bude vo svojom systéme určitým spôsobom uprednostňovať svoje vlastné moduly, aj keď pôjde len o také drobnosti, ako krajšie upratané nastavenia zariadenia, pridávanie cez mobilnú appku aj s obrázkami a podobné. Len málo kedy sú to veľmi veľké rozdiely, stoja však za zmienku.

Shelly má pritom systém Smart Home, ktorý je dostatočne silný a používa ho pre svoje WiFi/LAN a Bluetooth produkty. Môj názor je, že je len otázkou času, kedy pride s hardvérom, ktorý tento systém bude prevádzkovať lokálne a umožní aj podporu vlastných Z-Wave zariadení. Čo je však jasné je, že Shelly urobilo v portfóliu Z-Wave naozajstný výbuch a vypadá to, že je to len začiatok.