Ako urobiť zavlažovanie svojpomocne?

Ako si vytvoriť zavlažovací systém svojpomocne?

Pomaly prichádza leto a s ním aj nové povinnosti v záhrade. Samozrejme, tých nie je málo. Vytvorením automatického zavlažovania však dokážete ušetriť približne hodinu denne a pritom to nemusí byť až také drahé. Smart zavlažovanie totiž dokážete pri výbere správnych produktov vytvoriť za pár desiatok eur. V tomto článku Vám ukážem pár možnosti, ako na to.

Čo je potrebné riešiť pri inštalácií zavlažovania?

Zavlažovanie možno vypadá byť veľmi zložité, avšak nemusí to tak byť, keď sa na to pozriete zo správnej strany a keď pochopíte určité základy. Hneď na začiatok si teda povedzme tri základné veci, ktoré musíte pri inštalácií zavlažovacieho systému riešiť:

  • Prívod vody
  • Distribúcia vody po jednotlivých zónach
  • Riadenie distribúcie vody

Všetky tri veci zároveň so sebou súvisia a je potrebné si už pri riešení prvého kroku vyhodnotiť, ako bude vypadať prvý krok... Ale ku všetkému sa dostaneme postupne.

Prívod vody pre zavlažovanie

Základná požiadavka zavlažovania je voda. Znie to banálne, avšak treba sa nad tým pozastaviť. Počas letnej sezóny dokáže taký skleník či trávnik vypiť nemalé množstvo vody. Pokiaľ to zásobujete zo štátnej vody, čo je samozrejme najjednoduchší spôsob, určite sa to prejaví na Vašich účtoch. Avšak zavlažovanie je možné riešiť aj pomocou dážďovej vody, ktorú hlavne po zime môžeme mať v retenčných nádržiach doslovne nad hlavu alebo pomocou studňovej vody, čo si však samozrejme vyžaduje, aby ste studňu mali. Čiastočne dobrou správou je, že pokiaľ máte nový dom, pravdepodobne ste mali v stavebnom povolení napísanú tú 10m3 veľkú retenčnú nádrž, ktorá Vás zarazila svojou cenou. Tu vám tá nádrž teraz veľmi pomôže.

Použitie vody z vodovodu - Ako som už spomínal, voda z vodovodu je tou najjednoduchšou ale zároveň najdrahšou možnosťou na prevádzku. Voda je totiž jednoducho dostupná, stačí Vám vývod na hadicu v záhrade a v podstate máte všetko, čo potrebujete. Ak je toto Váš prípad, môžete sa presunú na ďalší krok a to distribúciu vody po zónach.

Použitie vody zo studne / retenčnej nádrže - voda zo studne/retenčky sa dá použiť a dokonca dážďová voda je často krát vhodnejšia na zavlažovanie, ako voda z vodovodu. Idéalne je samozrejme kombinovanie. Pokiaľ ale ide o technické potreby pri použití dážďovej a studňovej vody na zavlažovanie, ide o totožnú vec. Čo potrebujete je čerpadlo, ktoré Vám vodu dokáže do systému šíriť. Vďaka čerpadlu zjednodušene povedané dosiahnete to, aby sa voda zo studne alebo šachty správala takpovediac rovnako, ako voda z vodovodu. Teda aby ste mali z tejto nádrže vytiahnutú hadicu s kohútikom, ktorý keď otvoríte, bude Vám odtiaľ tiecť voda s určitým tlakom. A tu je treba pozastaviť sa práve nad tými dvoma vecami faktami, že voda bude tiecť automaticky a bude mať určitý tlak. Toto sú totiž dôležité veci pri výbere správneho čerpadla. 

Ako vybrať čerpadlo na zavlažovanie - Výber čerpadla môže byť nočnou morou. Je ich totiž tak veľa, že by sa človek zbláznil nad tými parametrami. Aby ste však správne vybrali čerpadlo na zavlažovanie, treba si rozmyslieť, aký tlak potrebujete a prijať fakt, že čerpadlo musí byť automatické, aj keď je to drahšia varianta. Je totiž ohromne jednoduchšia na inštaláciu a ušetrí vám na riadení.

Aký tlak má mať čerpadlo na zavlažovanie - odpoveď na túto otázku je v baroch, našťastie však výrobca často uľahčí naše rozhodovanie a potrebné informácie nám hodí rovno do popisu. Dovolím si odkázať v tomto článku na výrobky Gardena, ktoré ja osobne obľúbujem. Taktiež vyberiem ponorné čerpadlá, avšak v ponuke sú aj záhradné čerpadla, ktoré sa dajú použiť. Pri Gardene je vhodné pozrieť sa na dva tipy čerpadla, buď to je Čerpadlo do suda 4700/2 inox automatic alebo to je Ponorné tlakové čerpadlo 5900/4 inox automatic. Samozrejme, vybrať si môžete aj iný typ, no podľa môjho osobného názoru tieto dve čerpadla dokonale pokrývajú potreby malého a veľkého zavlažovania. Keď sa pozriete na typ 4700/2, v popise nájdete info, že dokáže utiahnúť vďaka tlaku 2,3 baru jeden veľký zavlažovať v záhrade a verzia 5900/4 vďaka tlaku 3,5 baru ich utiahne naraz až 3. Čo to znamená je, že ak čerpadlo spustíte, ide z neho hadica a na konci hadice sú tie rozprašovače vody na trávnik, tak pri menšej verzií môže byť naraz pustený len jeden zavlažovať, pri väčšej verzií 3 zavlažovače. Ak ich naraz pustite viac, nebudú striekať kvôli nedostatku tlaku. Samozrejme, aj s čerpadlo 4700/2 dokážete zavlažovať celú záhradu, ale postupne, k tomu sa dostaneme v ďalšej kapitole. 

Pri výbere správneho čerpadla samozrejme môžete ísť aj do inej značky. Dôležité je ale to, aby išlo o tlakové čerpadlo. Pomocou čerpadla na čistú vodu alebo kalového čerpadla totiž nedosiahnete tlak potrebný na striekanie zavlažovačov.

Automatická funkcia čerpadla - spomínané čerpadla Gardena majú na konci napísané automatic. Toto je dôležité pokiaľ nechcete vždy pri spustení zavlažovania riešiť aj to, aby ste spustili čerpadlo. Tieto verzie s automatickým riadením sú totiž neustále zapnuté (s veľmi minimálnou spotrebou) a čakajú na to, kedy sa otvorí vetva vody, aby tam okamžite moli začať tlačiť vodu. Toto je veľké uľahčenie pri riadení zavlažovania. Takže ak vychádzame z toho, že použijeme čerpadlo s automatickým riadením, stačí nám dať ho do nádrže alebo studne, pripojiť ho na elektriku a pripojiť naň hadicu (ideálne originál hadicu na zavlažovanie) a túto hadicu ukončiť koncovkou. Hotovo.

Distribúcia vody pre zavlažovanie

Samotnej distribúcií vody po záhrade sa v tomto článku venovať nebudeme, pretože táto téma je veľmi špecifická a navyše, napríklad Gardena má na vyriešenie tohto problému výborný nástroj v podobe Garden Planera, kde si všetko ľahko navrhnete. V tomto článku budeme vychádzať naozaj z toho najjednoduchšieho a to prívodu vody a jednej zavlažovacej zóny, teda toho, čo dokážete obslúžiť Vaším čerpadlom alebo na čo postačuje tlak vody z vodovodu. Na úplne jednoduché zavlažovanie si dovolím spomenúť aj ďalšiu výbornú vychytávku v podobe naozaj jednoduchého systému zavlažovania trávnika Parkside, nakoľko práve táto značka ponúka výborný pomer ceny/kvality. Veľmi dobrým spôsobom kombinácie Parkside a Gardena je aj zavlažovanie skleníka. Tu môžete použiť redukčný prístroj Gardena, ktorý má výborný pomer ceny a kvality a skombinovať to s Parkside rozšírovacou sadou pre skleník. Gardena redukčný prístroj sa bude starať o to, aby tlak vody, ktorý ide z hlavnej hadice do tých malých v skleníku bol správny a hadičky netrhal a tá sada od Parkside je výborne kompatibilná so systémom MicroDrip od Gardeny, avšak za zlomok ceny. Týmto spôsobom dokážete za pár desiatok eur vyriešiť zavlažovanie celého skleníka. 

Riadenie prívodu vody do zavlažovania

A teraz to podstatné. Riadenie prívodu vody do zavlažovania v záhrade. Samozrejme, na toto existujú desiatky produktov. Keďže my pre Vás radi hľadáme tie riešenia, ktoré viete integrovať do celej inteligentnej domácnosti, tak aj tu Vám radi poradíme. Gardena aj Parkside má samozrejme veľmi podobné produkty, avšak sú to zariadenia obmedzené pre ich systémy. Vy tak budete musieť riadiť zavlažovanie cez jednu aplikáciu a potom smart home zariadenie cez druhú. Samozrejme, nie je to až taký problém, horšie je to potom s automatizáciou. Ak máte totiž všetko pekne v jednom systéme, môžete si napríklad ľahko nastaviť to, že ak Vaše deti behajú po trávniku, tak sa má zavlažovanie odložiť a podobne. Alebo práve naopak, nech je zábava, však :)


Zavlažovanie v TUYA Smart Home 

Ak používate TUYA produkty, máme hneď dva produkty, ktoré vypadajú totožne, ale pracujú na inom protokole. Ide o ventily Nous L3, ktorý pracuje na protokole WiFi, takže na jeho používanie nepotrebujete vôbec nič okrem WiFi a verzia LZ3 s podporou protokolu Zigbee pre tých, ktorí uprednostnia tento protokol v TUYA aplikácií za pomoci Zigbee bridge. My radi odporíučame práve Zigbee verziu a ak si pridáte do systému TUYA už Zigbee bridge, môžete pridávať všetky Zigbee zariadenia.


NousL3

Ďalšou možnosťou pre Tuya aplikáciu je použitie Bluetooth časovača zavlažovania, ktorý je výbornou alternatívou. Pokiaľ máte Tuya E1 bránu, môžete ho riadiť aj na diaľku, pokiaľ nie, stačí aby ste ho raz nastavili a je to. Tento časovač následne podľa plánu púšťa vodu do rozvodov. 

zavlazovanie_tuya


Zavlažovanie vo FIBARO a Homey Smart Home

V systémoch ako FIBARO a Homey je možnosti ďaleko viac, v našom prípade je však opäť možné použiť jednoduchý uzáver prívodu vody. Pokiaľ používate riadiacu jednotku s podporou Zigbee (HC3, Homey), môžete opäť použiť NOUS LZ3. Pokiaľ používate Home Center 3 Lite alebo jednoducho uprednostňujete Z-Wave protokol, výborným riešením je aj FIBARO uzáver prívodu vody

Tieto systémy však ako som spomínal dokážu oveľa viac a teda ako súčasť Smart Home môžete mať kompletné riadenie zavlažovania záhrady vrátane senzorov vlhkosti pôdy, zrážkomerov a podobne. Veľkou výhodou je práve to, že na takéto riadenie už nepotrebujete doplnkovú riadiacu jednotku. Ak teda plánujete napríklad zavlažovanie značky Hunter alebo Rainbird, stačí Vám opäť len naťahať rozvody zavlažovania a riadenie už ponechať na Váš Smart Home. Ušetríte tým na druhej riadiacej jednotke. O zavlažovaní v systéme FIBARO nájdete u nás už viac informácií, prípadne máte k dispozícií video návod ako spustiť zavlažovanie v systéme FIBARO


Spôsoby zavlažovania v tomto článku sú naozaj jednoduché na nastavenie. Vďaka týmto postupom a zariadeniam, ktoré nie sú ani príliš drahé, dokážete ušetriť dosť času každý deň. Navyše, pokiaľ použijete náš typ na kvapôčkovú závlahu skleníka určite sa budete tešiť krásnej úrode.