Homey Pro (Early 2023) recenzia

Homey Pro 2023 - recenzia

Po niekoľkých mesiacoch od oficiálneho predstavenie sme sa dočkali, kuriér nám doručil balíček, ktorý obsahoval riadiacu jednotku Homey PRO 2023. S obrovským nadšením som sa hneď pustil do úvodného testovania, predsa len, aj keď mi rukami prešli hádam všetky riadiace jednotky s podporu Z-Wave a Zigbee protokolov za posledných 10 rokov vrátane všetkých Homey jednotiek, táto verzia prináša niekoľko skvelých vyplepšení, ktoré ani mňa nenechajú spávať :)

Homey_Pro_2023_balenie 

Balenie Homey PRO 2023:

Začnem tam, kde to začína vždy a to obsahom balenia. Homey pro prišiel vo veľmi podobnej krabičke ako to bolo pri Homey Bridge. Kým sme Homey poznali ako bielu svietiacu guľu (originál Homey, Homey 2.0, Homey PRO mali totožný dizajn), tak chodili všetky v bielých krabiciach. Prechodom na nový dizajn v podobe čiernej riadiacej jednotky sa zmenil aj box za čierny. Samozrejme, krabica obsahuje všetky informácie potrebné na to, aby ste zistili, aký Homey PRO 2023 naozaj je super. Ale ku všetkému sa dostaneme.

Homey_PRO_2023_adapter

Samotné balenie obsahuje Homey PRO 2023 jednotku, krátku príručku, kde sa napríklad dočítate aj to, že na riadiace jednotky nemáte nič klásť aby sa neprehrievali (prelomové zistenie, však :) ) a USB-C nabíjačku s káblom. Nič viac, nič menej. Je to presne to, čo potrebujete. My sme si k Homey PRO 2023 objednali aj LAN adaptér, ktorý slúži na pripojenie k LAN sieti, pokiaľ by ste Vašej domácej WiFi neverili. Tento adaptér je dostupný ako voliteľné príslušenstvo.

 Homey_PRO_2023_obsah_balenia

Dizajn Homey PRO 2023:

Dizajn nového Homey je po niekoľkých generáciách známej svietiacej gule úplne prepracovaný. Jediná vec, ktorá v Homey PRO 2023 ostala je asi len LED podsvietenie, ktoré zároveň bolo asi tým najlepším, čo starý dizajn v sebe mal. Toto LED podsvietenie sa presunulo na spodnú časť a krásne osvetľuje stôl, na ktorom je Homey položený. Samozrejme, tento takzvaný “LED Ring” má aj svoje funkcie a vy s ním môžete pracovať.

Homey_pro_podsvietenie

Okrem tohto je dizajn úplne prepracovaný a aj keď je to zvláštne, Homey PRO sa veľmi podobá na Homey Bridge. Zvláštne je to preto, lebo štandardne to býva úplne naopak, najskôr vzniká plnohodnotná riadiaca jednotka až následne odľahčená verzia. U Homey to tento krát bolo naopak.

Homey_Pro_brdige_porovnanie

Telo Homey PRO 2023 je čierno sivé. Ja by som ho nazval elegantným, čo je po nekonečných diskusiách o tom, ako tá guľa Homey sa nehodí nikam (u niektorých) pozitívna zmena. Horná Časť je lesklá, čierna s logom Homey a boky sú sivé.

V porovnaní s Homey Bridge je tá sivá tmavšia a podľa mňa vypadá prémiovejšie. Zo zadnej strany nájdeme USB-C konektor a nad ním nápis Homey PRO, to len pre istotu, ak by ste zabudli :)

Homey_PRO_vs_Homey_Bridge

Ja sa trochu pozastavím nad tým konektorom a poviem HURÁ. Je to síce dosť nepodstatný detail, nakoľko keď už riadiacu jednotku raz zapojíte, tak ju nemáte dvôvod odpájať, ale môj osobný názor je, že pri produktoch Smart Home sa bavíme o najnovších technológiach, niečom, čo má byť medzi elektronikou tým “umením”, preto keď vidím novú riadiacu jednotku s Micro USB konektorom, vždy mi trochu, nepatrne trhne žilou :)

Homey_PRO_2023_Konektor

Čo sa týka dizajnu spomeniem ešte spodnú časť, tá je pogumovaná, čo je fajn preto, aby sa Homey len tak nešúchal po stole. Pri svojej váhe a tomto dizajnovom prvku bude naozaj stáť na svojom mieste. 

Inštalácia Homey PRO 2023:

Homey bolo vždy známe tým, že jeho prvotné spustenie bolo brnkačkou. Doslova vezmete mobilnú appku a rozchodíte to na pár klikov. Tým, že tento Homey PRO 2023 v čase písania článku je ešte takzvaný Early access, teda riadiaca jednotka, ktorá nie je úplne v beta verzií, ale nie je ani úplne 100% dokončená som čakal kadečo, zasekávanie, neplatné pripojenie k WiFi... Ostal som však pozitívne prekvapený, veď pozrite.

Pred tým, ako som Homey pridal do aplikácie som musel urobiť aktualizáciu. Až do nedávna totiž Homey neponúkal možnosť pridať túto riadiacu jednotku. Po aktualizácií sa mierne zmenil dizaj aplikácie, nejaké nové fonty, rozloženie menu a podobne, čo všetko hodnotí pozitívne. Hlavne však pribudla možnosť pridať nový Homey PRO 2023.

A poviem Vám, išlo to ako po masle. Toto sú presne všetky kroky, ktoré som musel urobiť, myslím, že nie je potrebné robiť ani popis, nakoľko kroky sú veľmi intuitívne:

 

 

Hotovo, Homey bol pridaný na WiFi sieť, aplikácia je spustená, vzdialený prístup funguje, Homey svietil. Na celom procese inštalácie trvala najdlhšie aktualizácie, teda čas, kedy som vlastne nič nerobil len očami pretláčal percenta :) 

Aplikácia pre Homey PRO 2023:

Aplikácia Homey PRO 2023 sa prakticky nemení a pokiaľ ste ju už skúšali, napríklad aj v bezplatnej verzií tak máte dobrý prehľad o tom, čo obsahuje. Všetky generácie a verzie Homey fungujú na tej istej aplikácií. Ja sám vlastním Homey prvej generácie, ktorý už niekoľko rokov riadi môj byt, taktiež vlasním Homey 2.0 ktorý riadi moju kanceláriu a na stole sa mi povaľuje aj Homey Bridge, ktorý tak nejako už rok testujem. Preto ja osobne hodnotím veľmi pozitívne to, že Homey si ťahá všetky jednotky spolu v jednej aplikácií, pretože prepínanie medzi systémami je vďaka tomu naozaj jednoduché. Ja tak mám doslovne na pár klikov aj byt aj kanceláriu.

Samozrejme, Homey PRO 2023 prinesie nové funkcie do aplikácie hlavne v podobe podpory nových protokolov (Matter a Thread). Tieto sú však plánované až na neskôr, v čase testovania je v Homey PRO 2023 možnosť pridávať Z-Wave, Zigbee a Infra zariadenia tak, ako to je aj pri staršej verzií. Podpora protokolu Matter je očakávaná v Q2 2023 a podpora Thread v Q3 2023. PRe získanie tejto podpory nie je potrebné robiť nič, len počkať na aktualizáciu.  

Pokročilé automatizácie v Homey PRO 2023:

Keď sa odtrhnete od telefónu a sadnete si za PC, tak sa dostanete k ďalšej skvelej novinke, ktorú Homey PRO 2023 ponúka už v základe. Webové rozhranie okrem tejto jednej vychytávky ostáva opäť prakticky totožné s tým, ktoré máme k dispozícií pre staršie verzie Homey.

Tou vychytávkou sú pokročilé automatizácie (Advanced Flow). Táto funkcia bola predstavená už v roku 2022 s tým, že v predchádzajúcich generáciách riadiacej jednotky Homey je možné získať za poplatok. Vo verzií PRO 2023 je však dostupná bezplatne pre každého.

To je skvelá správa najmä pre tých, ktorí to s automatizáciou myslia vážne. Robiť “flows” cez mobil je samozrejme super, máte to vždy po ruke, je to jednoduché. Ale ako to už býva, my si niekedy veci radi sťažíme preto, aby sme ich mali poriadne pod paľcom. A práve to je to, o čom pokročilé automatizácie sú.

Keď vytvoríte poriadnú pavučinu logiky a ukážete ju niekomu, kto tomu nerozumie povie si, že ste sa zbláznil. Akonáhle sa na to celé ale pozriete vy dokážete odhaliť presne tie miesta, kde potrebujete niečo doplniť, spodmienkovať, doladiť a krásne si vytvoríte flow celého správania sa domu. Ja sám viem, že nie každý užívateľ Homey bude túto funkciu používať, nakoľko je to jedna z tých vecí, ktoré viete, že sú super ale kým si nad ne nesadnete, tak proste všetko spravíte rýchlejšie v mobilnej appke tým starým dobrým spôsobom. A nechápte ma zle, Homey flows v mobile sú nabuchané, dovolím si povedať, že patria medzi špičku.

advanced-flow_homey_pro

Keď ale prekonáte túto prirodzenú ľudskú lenivosť a na tie pokročilé automatizácie sa pozriete a skúsite ich používať, posuniete svoj Smart Home na vyššiu úroveň. Je to jedna z tých vecí, ktoré kým nepoznáte, zdajú sa Vám strašne zložité ale keď ich spoznáte, tak Vám vybuchne mozog preto, že všetky možnosti sa vám zrazu budú zdať jasné :)

Satelitný režim (Master/slave konfigurácia) v Homey PRO 2023:

Homey PRO 2023 prináša v spojení s Homey Bridge taktiež novinku v podobe Master/slave konfigurácie. Vy tak môžete mať dve jednotky, ktoré sa budú správať ako jeden systém. Toto je svelé pre veľké domy alebo ak máte hosťovský dom a podobne. Podpora tohto nastavenia by mala prísť ešte pred spustením podpory Matter. 

Hardvér v Homey PRO 2023:

Áno, áno, až do teraz sme v každej časti hovorili, že vlastne všetko okrem dizajnu je podobné, tá istá appka, tá istá WebUi, aj pokročilé automatizácie môžete mať v staršej riadiacej jednotke. Kde je teda ten rozdiel?

Správne, výkon je to miesto, ktoré hľadáte. Homey PRO totiž prináša niekoľko zásadných vylepšení. V úvode však spomeniem jedinú vec, ktorá je horšia oproti predchádzajúcej verzií a tou je absencia reproduktoru. Je to škoda, ja osobne som reproduktor používal, na druhej strane Homey dokáže posielať hlasové správy na Google asistentov, Amazon echo aj Sonos reproduktory, takže až taká strata to nie je.

Čo sa týka samotných vylepšení, po všetkých stránkach sa potom Homey PRO 2023 zlepšilo. Má rýchlejší procesor (Štvorjadrový ARMv8 s 1,8 GHZ), dvakrát viac RAM (2GB), dvakrát viac úložiska (8GB) ako predchádzajúca verzia Homey PRO. Samozrejme, aktualizované sú aj antény Z-Wave, Zigbee, Infra aj 433Mhz, ktoré dosahujú lepšie výsledky. 

Homey PRO 2023 vs Homey Bridge

Teraz sa vám môže naskytnúť otázka, keď Homey Bridge vypadá rovnako, používa rovnakú aplikáciu, flows sú tie isté, podpora zariadení takmer taká istá (aj keď nie úplne), tak načo míňať 5 krát viac na Homey PRO 2023? Odpoveď je jednoduchá, nemíňajte, keď nechcete :) Homey Bridge je totiž skvelá alternatíva, pokiaľ Vám nevadia tri fakty.

1 – Homey Bridge je závislé na internete, takže bez neho sa nepohnete.

2 – Za Homey Bridge sa platí mesačný poplatok, malý, ale predsa

3 – If Matter matter :) Teda ak Vám na podpore protokolu Matter záleží, Bridge Vám ho nedá

Pokiaľ však ani jedná z týchto vecí nie je pre Vás prekážkou, Homey Bridge je skvelá riadiaca jednotka. Pokiaľ však niektorá prekážkou je, Homey PRO 2023 je lokálne riešenie, bez nutných poplatkov a bude podporovať Matter. Je to také jednodcuhé :)

Homey PRO vs staršie generácie Homey

Prečo by ste si mali vybrať Homey PRO 2023 v porovnaní so staršími generáciami Homey? Tu je odpoveď ešte jednoduchšia – Prečo nie? :)

Homey PRO 2023 stojí 399€, presne toľko, ako stála aj predchádzajúca Homey PRO. Táto verzia má navyše už aj pokročilé automatizácie.

A samozrejme, Homey PRO 2023 je lepšie riešenie aj preto, lebo staršie generácie sa už oficiálne nepredávajú. Táto riadiaca jednotka nahradila aj Homey 2.0 aj pôvodné Homey PRO.

Kupovať staršiu generáciu sa teda neoplatí, pretože to nedáva zmysel. Jediný dôvod, ktorý ma napadá je ak Vám niekto ponúkne staršie Homey za nízku cenu.

Vymeniť starý Homey za nový Homey PRO 2023?

A toto je tá otázka, kde sa trochu zapotíme. Pokiaľ už máte systém postavený na predchádzajúcej generácií Homey, prechod na novšiu verziu je skôr otázkou toho, či Vám niečo chýba. Pokiaľ máte veľký systém, môžete sa napríklad stretávať s problémom s výkonom. Zo skúsenosti však problémy bývajú skôr so zle nastaveným systémom, neporiadkom v MESH sieti a podobne, takže toto je treba vždy vyriešiť najskôr.

Homey PRO 2023 však ponúka výkonnejší HW, takže pre veľké systémy sa hodí lepšie. Samozrejme, dôležitá je aj Master/slave (satellite mode) konfigurácia. Doposiaľ túto funkciu ponúkali len jednotky FIBARO, teraz to prichádza aj do Homey a pokiaľ potrebujete napríklad pripojiť záhradný domček, ktorý je v zadu za veľkým pozemkom, toto je riešenie.

A nakoniec samozrejme Matter a Thread, protokoly, o ktorých sa posledné roky veľmi veľa rozpráva. Matter bude podporovaný v novom Homey PRO 2023. Môj názor je však taký, že ak máte Smart Home systém už funkčný, Matter Vám toho veľa neprinesie. Pokiaľ už máte napríklad Z-Wave senzory a stmievače na ovládanie svetiel a máte to pekne automatizované, funguje Vám to, tak ich výmena za senzory a stmievače s podporou Matter by pre Vás nič nové nepriniesla. V ponuke Z-Wave sa nachádza prakticky kompletné portfólio toho, čo môžete pre automatizáciu domácnosti potrebovať, nie je teda úplne potrebné na Matter čakať a asi ani nie je potrerbné kvôli nemu meniť riadiacu jednotku. Samozrejme, ak nechcete :)

Homey PRO 2023 vs FIBARO HC3

Nekonečný boj, ktorý sa asi nikdy neskončí. Donedávna to bolo celkom jednoduché, ak ste chceli veci nastavovať cez mobil, tak Homey, ak cez PC, tak FIBARO. Predstavením pokročilej automatizácie v Homey sa ale aj táto situácia pozmenila a odpoveď už naozaj nie je jednoduchá. Z môjho pohľadu stále FIBARO pôsobí profesionálnejšie a vďaka funkciam ako QA či LUA programovanie dáva viac možnosti. Homey má však naozaj silnú a kvalitnú mobilnú aplikáciu a pokročilé automatizácie už prakticky nahrádzajú aj LUA programovanie, samozrejme, myslím ich možnosťami. Homey malo veľkú výhodu kvôli podpore Zigbee, avšak aj FIBARO HC3 spolupracuje s niektorými Zigbee zariadeniami a stále ich pribúda.

Odpoveď na túto otázku by som stále ponechal na osobnej preferencií, ako to cítite vy. Ako som spomínal, ja sám Homey používam už mnoho rokov, no som stále aj používateľ FIBARA a dokonca mám na niektorých svojích nehnuteľnostiach aj systém TUYA, pretože tam postačuje. Väčší projekt, ktorý aktuálne riešim budem však staviať na systéme FIBARO, práve kvôli možnosti vyladenia a veľkú časť toho celého zohrávajú práve QA (virtuálne zariadenia), ktoré má FIBARO lepšie ako Homey. Ako ale vidíte, jednoznačná odpoveď naozaj neexistuje a je treba sa pri tejto otázke skutočne pozrieť na Vaše preferencie a Váš pocit.

Kúpiť Homey PRO 2023:

Homey_PRO_2023_kupit