Meranie spotreby energie - základ úspory v dome

Ako merať spotrebu energie v dome?

Rok 2022 nám priniesol nové starosti, na ktoré sme si akosi odvykli myslieť. Len nedávno sme sa vyhrabali z pandémie a už je tu vojna na Ukrajine. Popri všetko, čo s tým súvisí sa nás tieto udalosti dotýkajú zvyšujúcou sa infláciou a samozrejme rastúcimi cenami energií. V tomto článku sa nebudeme venovať tomu, ako na energiách ušetriť ale tomu, ako získať perfektný prehľad o Vašej spotrebe.

Ktorú spotrebu v dome je možné merať

Pri meraní spotreby v domácnosti máme tri možnosti

  1. Meranie spotreby jednotlivých zariadení
  2. Meranie celkovej spotreby domácnosti
  3. Kombinácia merania zariadení a celkového merania spotreby domu

Samozrejme to, čo budeme meriať záleží od toho, aké sú Vaše potreby. V prvom kroku je teda vždy ideálne rozhodnúť sa, je pre Vás dôležitejšie vedieť, koľko Vám zožerie chladnička, práčka a iné spotrebiče, tak je pre Vás vhodnejšie meranie spotreby na daných zariadeniach. Ak ale chcete mať prehľad o Vašom dome ako celku, teda koľko sa spotrebuje denne vrátane toho posledného spotrebiča, ktorý by Vás napadlo meriať, tak je vhodnejšie meranie spotreby celého domu. Samozrejme, je možná kombinácia týchto dvoch spôsobov. Všetky spôsoby majú svoje výhody aj nevýhody, preto si ich poďme trochu bližšie rozobrať.

1 - Meranie spotreby energie jednotlivých spotrebičov v domácnosti

Ako som už spomínal, hlavnou výhodou tohto spôsobu merania je to, že máte prehľad o spotrebe jednotlivých spotrebičov, teda osobitne viete pozrieť, koľko Vám žerie chladnička, práčka prípadne svetlo, TV... To je samozrejme veľká výhoda, keď hľadáte "najväčšieho žrúta energie" v domácnosti (našepkám Vám, je to bojler alebo kotol elektrický kotol :) ). Keďže týmto spôsobom dokážete reportovať aktuálnu spotrebu pripojených spotrebičov, sledovať grafy vývoju spotreby... viete si urobiť veľmi pekný prehľad o tom, kam Vaše peniaze utekajú. Vedľajšou výhodou tohto riešenia je aj to, že zariadenie môžete pomocou aplikácie aj vypnúť a zapnúť. Nevýhoda je však celkom očividná. Aby ste poriadne zmerali všetky spotrebiče v dome, potrebujete mať každý jeden pripojený na zariadenie, ktoré spotrebu meria. A tu prichádzame k tomu, že napríklad meranie toho, koľko Vám zožerie Vaša lampa pri posteli budete potrebovať jednu Smart zásuvku, na zmeranie druhej lampy druhú, na zmeranie spotreby svetla budete potrebovať modul na jeho meranie, potom je tu rádio, ktoré samozrejme tiež niečo zožerie... Takže hlavnou nevýhodou tohto merania je, že ak chcete meriať naozaj všetko potrebujete naozaj veľa zariadení na meranie. Tu nastáva zvláštny efekt okrem toho, že sa to cenovo predraží. Ak totiž napríklad chcete merať každý spotrebič, budete potrebovať napríklad 50 smart zásuviek. Každá takáto Smart zásuvka má taktiež svoju spotrebu, aj keď jednotlivo veľmi zanedbateľnú, okolo 1W. Keď ich však máte doma 50, tak sa táto spotreba dostáva na 50W. Je to teda zvýšenie spotreby energie za účelom jej merania, a to je postavené na hlavu

Kedy teda merať energiu na jednotlivých spotrebičoch? Je to jednoduché, proste vtedy, keď Vám naozaj zaujímajú len žrúti energie. Teda viete, že v dome máte chladničku, elektrický boiler, elektrický kotol alebo elektrické podlahové kúrenie, TV a tú starú mrazničku v pivnici :) Tieto spotrebiče Vám urobia najviac spotreby. Tu sa Vám oplatí samostatné meranie aj vďaka tomu, že si viete napríklad pekne odsledovať napríklad to, aký vplyv na spotrebu má rozmrazenie mrazničky, zníženie teploty v izbe o jeden stupeň alebo zníženie teploty vody v bojleri či vypnutie bojleru pri odchode z domuAko som už spomínal, vedľajšou výhodou tohto riešenia je, že zariadenie môžete cez tú istú aplikáciu aj vypnúť a zapnúť, takže máte ovládanie na diaľku.

Ako merať spotrebu energie jednotlivých domácich spotrebičov?

Najjednoduchší spôsob, ako meriať spotrebu energie je pomocou Smart zásuviek. Tie jednoducho zapojíte do zásuvky a spotrebič, ktorý chcete meriať zapojíte priamo do nich. Od toho momentu máte v aplikácií prehľad o aktuálnych spotrebách, denných, týždenných či mesačných (záleži od aplikácie). Samozrejme, smart zásuvky existujú s rôznymi protokolmi, sú určené pre rôzne systémy a majú rôzne doplnkové funkcie. Preto vyberáme z našej ponuky niekoľko typov.

Zasuvka_tuya_meranie_spotreby Zasuvka_shelly Zasuvka_fibaro

Samozrejme, ku všetkým týmto Smart zásuvkam existujú aj ďalšie prvky, ako sú relátka, stmievače, ovládače LED pásov či senzory. Zámerne sú tu zobrazené zásuvky Nous, Shelly a FIBARO, pretože sú podporované každá v inom systéme, takže je dobré pozrieť si aj ďalšie produkty, aby ste mali správny prehľad. Tieto tri systémy sú taktiež odlišné cenou. Produkty pre TUYA sú najlacnejšie, Shelly produkty aj napriek tomu, že sú WiFi, majú aj lacné aj drahšie prvky a FIBARO je prémiový produkt s vyššou cenou ale skvelou funkcionalitou.

2 - Meranie spotreby celej domácnosti

Tento spôsob má výhody a nevýhody prakticky presne otočené, ako to bolo v prvom prípade. Jediným zariadením, čo je merač spotreby energie, zmeráte celý dom, naozaj nič, ani posledná diódka v dome Vám neunikne a ide o jeden produkt, takže jeho vlastná spotreba je zanedbateľná a jeho cena sa nenavyšuje počtom meraných zariadení. Nevýhodou je potom hlavne to, že z merania neviete, ktoré zariadenie spotrebovalo koľko energie a zariadenia neviete ovládať, viete teoreticky ovládať len stykač za meračom. Toto riešenie je však aktuálne veľmi atraktívne, pretože dáva naozajstný prehľad o celej spotreby. Vy si tak môžete krásne zmerať, koľko Váš dom spotrebuje energie keď ste doma, keď spíte, keď doma nie ste... A na základe týchto výsledkov môžete sledovať dopad opatrení, ako je zníženie teploty, vypnutie televízora zo zásuvky namiesto úsporného režimu a podobne. Síce nemáte dôkladné údaje, koľko ktorý spotrebič berie energie, ale to nebráni tomu sledovať priebežnú úsporu po uplatnení niektorých spôsobov úspory.

Aj pri meraní spotreby celého domu máme niekoľko možnosti, akými to je možné spraviť. V tomto prípade si ukážeme dve najobľúbenejšie. Prvá možnosť je Qubino merač spotreby energie, ktorý funguje vynikajúco v systéme FIBARO, tým druhým je Shelly 3EM, čo je najpredávanejší merač spotreby energie aj pre to, že si nevyžaduje žiadnu riadiacu jednotku, stačí mu pripojenie na WiFi.

                           Qubino_meranie_spotreby_domu                       Shelly_3EM

                          

Aj v tomto prípade je možné použiť merače energií v spojení s inými prvkami Smart Home. Qubino merač energie je možné použiť v systémoch Homey alebo FIBARO a Shelly 3EM je funguje taktiež v systéme Homey alebo priamo v samotnom systéme Shelly. Obidva tieto merače spotreby krásne sledujú spotrebu energie na každej fáze ale aj celkovo. 

3 - Kombinácia meraní celkovej spotreby a spotreby individuálnych zariadení

Presne tak, existuje aj skvelý spôsob kombinácie týchto meraní. To, ako to funguje je veľmi jednoduché, hlavný merač energie meria spotrebu celého domu a smart zásuvky merajú spotrebu jednotlivých zariadení. Všetky spomínané systémy umožňujú správne nastavenie pre takéto zapojenie, to znamená, že je možné označiť v systéme to, že merač spotreby meria celú spotrebu a jednotlivé smart zásuvky merajú len čiastočnú spotrebu. Vďaka správnemu nastaveniu sa Vám potom v prehľade dennej, týždennej či mesačnej spotreby nezdvojujú dáta ale máte vždy správny prehľad. A presne to dáva možnosť mať pod palcom celkovú spotrebu domu ale mať možnosť odsledovať aj jednotlivých žrútov.

 

Meranie spotreby a fotovoltaika

Elektrárni na strechách rodinných domov pribúda a s tým aj potreba merania výroby energie prípadne prebytkov a správne riadenie. Skvelou správou je, že spomínané merače spotreby energie sú vhodné aj na meranie výroby energie prípadne na meranie potreby energie zo siete a odovzdávania energie do siete. Práve táto druhá možnosť je skvelá pre prípad, že používate virtuálnu batériuVďaka správnemu nastaveniu merania si totiž viete sledovať, koľko energie ste do siete za rok dali, koľko ste odobrali a v niektorých systémoch je možné nastaviť aj koeficient návratnosti, teda percento ceny, ktorú pri návrate do domácnosti platíte. 

V systéme FIBARO je možné zároveň importovať dáta z meničov a vďaka tomu mať aj možnosť riadiť prebytky v dome tak, aby ste čo najviac energie spotrebovali, pretože práve Vami vyrobená energia, ktorú dokážete hneď spotrebovať je tá najlacnejšia.

Na záver si pozrite ukážku toho, ako krásne je spracovaný energy panel v systéme FIBARO, kde vďaka správnemu zapojeniu máte množstvo informácií o spotrebe, výrobe, sebestačnosti a návratnosti.

Fibaro_energy-panel

Fotovoltika_fibaro

Uspora_Fibaro

A funkcií neustále pribúda.

Záver

Veríme, že ste si dokázali urobiť správny prehľad o možnostiach, ktoré pri meraní spotreby máme a veríme, že sa nám spoločne podarí prekonať energetickú krízu.

Váš HomeSystem