Výber správneho Smart Home systému

Aký Smart Home je pre Vás ten správny?

Výber toho správneho systému je to najdôležitejšie, čo na začiatku budovania Smart Home musíte urobiť. Je veľmi lákavé vrhnúť sa do budovania Smart Home cez tie najlacnejšie prvky, ktoré sú dostupne, avšak práve toto býva často tým najdrahším rozhodnutím. Často to totiž dopadne tak, že ponuka v portfóliu výrobcu, ktorého produkty ste si vybrali nie je dostatočná na uskutočnenie všetkého, čo od systému požadujete. Poďme si teda povedať, aký postup by ste mali zvoliť pri výbere toho správneho Smart Home systému pre Vás.

Krok 1 - Sadnite si a všetko si poriadne spíšte

Pri budovaní Smart Home je dôležité plánovanie. Aj ak teraz chcete "len" smart zásuvku a potom uvidíte, čo ďalej, je dôležité sa už teraz zamyslieť nad tým, aký systém z toho môže nakoniec vzniknúť. Áno, pre niekoho "len" smart zásuvka znamená, že už nič iné nebude potrebovať. Vtedy nie je o čom, zobrať najlacnejšiu, ktorá má všetky požadované funkcie a hotovo. Ak ale patríte medzi bežných ľudí tak mi verte, keď Vám poviem, že smart home je návykový. Akonáhle totiž začnete a porozumiete tomu, že Smart Home nie je len hračka ale je to spôsob, ktorým viete ušetriť, ktorý Vám vie zjednodušiť denné práce alebo zlepšiť klímu v dome, len veľmi ťažko odoláte rozširovaniu. 

Takže v prvom kroku je doležité plánovanie a to, aby ste nechali svojej fantázií voľný priebeh. Nemusíte myslieť ani na peniaze, proste si predstavte, čo všetko by ste vo Vašom dome/byte chceli, keby nebol limit. Robí Vám niekedy problém, že sa u vás nezhasína svetlo? Pomohol by Vám pohybový senzor? A čo kúrenie, máte ho efektívne riadené? Máte žalúzie, ktoré by sa mohli automatizovať? Nebolo by fajn mať odchodové tlačítko a vypnúť celý dom pri odchode? A čo kamery či videovrátniky, nestáva sa Vám, že Vám kuriér nedodá balíček len preto, lebo sa Vám doma nedozvoní? A čo zavlažovanie či už trávnika alebo skleníka? Riadenie prebytkov z fotovoltiky? 

Je toho naozaj veľmi veľa, čo Smart Home dokáže a nie sú to len veci pre pohodlie, ale aj pre bezpečnosť, ako sledovanie kvality vzduchu a riadenie vetrania, sledovanie úniku vody a zatváranie prívodu vody do domu. Nie všetky systémy toto všetko zvládajú.

V tomto kroku Vám odporúčam urobiť si tabuľku, kde si pod seba napíšete požadované funkcie, riadok po riadku. Nemusíte tomu dávať nijaké poradie, proste len píšťe, čo Vám napadne. Tu sa naozaj realizujte a trochu snívajte. Tabuľku, ktorú môžete použiť si môžete stiahnúť tu: Plan_smart_home.

Ako som spomínal, neriaďte sa zatiaľ financiami. Samozrejme, tie sú dôležité, avšak v tejto fáze nemajú až takú váhu. Vy si teraz potrebujete len urobiť pevnú predstavu o tom, čo musí systém zvládnuť, aby Vás v budúcnosti neobmedzil a aby ste nemuseli meniť celú riadiacu jednotku a podobne. Financie nemusia prísť všetky naraz, budovanie Smart Home, hlavne toho bezdrôtového sa dá natiahnuť na niekoľko rokov. Tým pádom nie je vždy investícia tak "boľavá". A nakoniec to bolí menej, ako investovať do niečoho, čo nakoniec nebudete používať, pretože budete musieť prejsť na iný, lepší systém.

Krok 2 - Zoraďte si všetko podľa dôležitosti

Druhý krok je taký filter. Na trhu totiž neexistuje systém, ktorý by vedel všetko a ešte by aj stál mál a dal by sa nainštalovať všade. Preto je dôležité vedieť, ktoré sú tie pre Vás najdôležitejšie funkcie a ktoré sú také čerešničky na torte. Mojím odporúčaním je zobrať danú tabuľu a do druhého stĺpca, za funkcie, si dať body od 1 do 10, kde 1 bod je najmenej dôležitá funkcia a 10 bodov je najdôležitejšia funkcia, ktorú vyžadujete. Pri písaní tabuľky si kľudne stále dopĺňajte veci, ktoré Vás pri tomto napadnú. Napríklad ak tam máte ovládanie osvetlenia, ktorému dáte 8 bodov, tak si tam napíšte aj to, ako dôležité je pre Vás napríklad aj to, aby ste mohli plnohodnotne ovládať aj ten farebný LED pás, ktorý máte v obývačke. 

Výsledkom po tomto kroku je prakticky tabuľka so všetkými funkciami, ktoré potrebujete a ich "známka" dôležitosti. To je všetko, čo tu potrebujete.

Krok 3 - rozpísanie systémov, ktoré zvažujete do ďalších stĺpcov

Teraz ideme k tomu dôležitému. Výber systému, ktorý zvládne čo najviac toho, čo je pre Vás dôležité. Tento bod si vyžiada najviac času, kedy sa musíte pošprtať v možnostiach systémov. Dôležité je povedať, že výber systému ktorý si vyžaduje riadiacu jednotku určite neberte ako zbytočne predražený. Treba si uvedomiť, že ak sa rozhodnete napríklad pre WiFi Smart Home, ako je Shelly avšak vypočítali ste, že celkovo budete potrebovať nejakých 35 zariadení tak namiesto toho, aby ste museli kúpiť riadiacu jednotku musíte v tomto prípade zainvestovať do WiFi routra. Nie je dobré počítať s tým, že router, ktorý máte od poskytovateľa internetu dokáže zázraky. Aby ste mohli pridať 35 IP adries, mnoho komunikácie ... je naozaj lepšie poobzerať sa po výkonnom routri. Alebo si skrátka vyberiete systém s riadiacou jednotkou, ako je FIBARO a celý výkon môžete ponechať na ňu, pretože je na to stavaná.

Poďme ale naspäť k našej tabuľke. Urobte si základný prehľad o systémoch, napríklad aj na našom eshope a jednotlivé systémy, ktoré sa Vám pozdávajú si zapíšte do ďalších stĺpcov. Určite odporúčam pozrieť si systémy FIBARO, Homey, Aqara, SmartThing, Shelly. Samozrejme, pokiaľ chcete, celý systém si môžete postaviť na Open Source ako je Home Assistant... ale v tomto prípade odporúčim do tabuľky pridať aj riadok s tým, ako dôležitá je časová náročnosť pre správu systému.

Krok 4 - mravenčia práca a overovanie funkčnosti

Teraz prichádzame k tomu podstatnému a tomu, čo aj nám najčastejšie zaberá najviac času. Zistiť, ktoré funkcie sú v ktorom systéme ako podporované. Často to znamená overenie, či daný systém ponúka produkty pre tú ktorú funkciu. Niekedy sa dajú veci obísť, ako napríklad Shelly neponúka uzáver prívodu vody, ale dá sa to vyriešiť pomocou elektro ventilu a relátka, čo je ale trochu zložitejšie riešenie jednoduchého problému. Zároveň, ak by sme išli prechádzať takto do detailov a už v tomto štádiu hľadať skratky, bola by celá tabuľka nepodstatná. Odporúčam teda ísť pekne tak, ako to je, teda buď to systém podporuje, alebo nie. 

Tu je dôležité, aby ste označovali podporované funkcie hodnotou 1 a nepodporované hodnotou 0!

Ak ste použili tabuľku, ktorú som v tomto článku pripol, tak výpočet sa Vám urobí sám automaticky. Pokiaľ ste si tabuľku robili sami, tak si jednoducho urobte vzorec : súčet riadkov (Dôležitosť x podpora v systéme). Takže napríklad ak ste priradili kamerám dôležitosť 8 bodov a systém Shelly kamery nepodporuje, tak pre túto funkciu bude v systéme Shelly výsledok 8x0=0. Ak to systém FIBARO podporuje, výsledok bude 8x1=8 bodov. Všetky body následne spočítate.

Po správnom doplnení tabuľky dostanete výsledky v podobe bodov pre každý systém. U mňa výsledky dopadli takto:

Vyber_smart_home

Krok 5 - vyhodnotenie a pridanie faktoru ceny

Ako hodnotenie použijem môj vlastný výpočet. Neberte ho v žiadnom prípade za smerodajný, je to len môj vlastný rozpis funkcií pre jednoduchšie pochopenie. Ako môžete vidieť, v mojej tabuľke mi vyšlo hodnotenie najlepšie pre systém Homey (pozor, v tabuľke je to výpočet pre Homey PRO, nie Homey Bridge!). Celkový výsledok je 204 bodov, na druhom mieste je FIBARO Home Center 3, potom Smart Things. Pre mňa má čas veľkú Váhu, preto by som Open source systém úplne vyradil, aj keď v porovnaní sa zaradil na 3 mieste. 

Teraz si do celého tohto výpočtu pridám cenu. To znamená, že keďže mi vyšli 3 systémy víťazné, tak porovnám ceny riadiacích jednotiek a ceny komponentov, V mojom prípade mám peknú zhodu v tom, že všetky systémy, ktoré majú najviac bodov môžu používať praktický totožné produkty. Všetky tri totiž dokážu fungovať aj so Z-Wave, aj so Zigbee zariadeniami, dokonca aj s WiFi.

Pri porovnaní cien dostaneme takýto výsledok:

  • Homey PRO - body 204, cena 399€
  • FIBARO HC3 - body 198, cena 684€
  • SmartThings - body 194, cena 109€

6 - Rozhodnutie

A sme na konci. Teraz ide už len naše rozhodnutie. Určite vidíte, že daná tabuľka nemá jednoznačnú odpoveď, pretože ceny systémov, ich dostupnosť... zohrajú svoju úlohu. Napríklad Homey PRO je v čase písania článku už niekoľko mesiacov očakávané ale stále nedostupné.

Čo nám daná tabuľka však odpovedala je to, ktorým smerom sa určite nemáme vyberať. Opäť, neberte výsledok z tabuľky smerodajne, pretože mnohým užívateľom systémy Shelly aj Aqara výborne vyhovujú. Ak by ale moja tabuľka reprezentovala moje skutočné potreby vedel by som, že tieto dva systémy môžem určite vyradiť, pretože pre moje použitie by mi pri nich chýbalo najviac funkcií. 

Teraz je to už len o Vás, pozrieť sa ešte raz na Váš výpočet, môžete si posunúť rozhranie 1-10 bodov na 1-20 bodov, aby sa Vám prípadne veľmi dôležité vlastnosti oddelili viac... Pre príklad poviem, že Smart Things, aj keď vyšiel najlacnejšie, pre mňa je veľkou nevýhodou to, že je to cloudové riešenie, pretože nemám stabilný internet. Taktiež napríklad ak potrebujete riešenie teraz, môže zavážiť to, že Homey nie je dostupný. Alebo ak cena je naozaj dôležitá a nechcete investovať 684€ hneď na začiatku, môžete z celej tabuľky vyradiť FIBARO HC3 a prakticky si do rozhodovania pridáte FIBARO HC3 Lite.

7 - Nákup

Ďalším krokom je nákup systému a zariadení. Tu Vám radi pomôžme my :) Zariadenia si môžete nakúpiť priamo cez náš eshop, alebo nás kontaktujte a nájdeme pre Vás inštalatéra, ktorý Vám celý systém nainštaluje. 

Prosba na záver: 

Pre nás a určite aj pre Vás sú dôležité reálne dáta. Teda tabuľky s reálnymi výpočtami, ktoré môžu byť použité ako príklady. Budeme preto veľmi radi, ak nám Vaše prepočtové tabuľky pošlete na email a budeme ich môcť v tomto článku uverejniť ako príklady.