SmartThings už podporuje Matter

Matter podpora prichádza do riadiacej jednotky Aeotec

Začiatkom tohto roka Samsung prisľúbil podporu protokolu Matter a dnes už je tento prísľub naplnený. Riadiaca jednotka Aeotec Smart Home Hub sa tak zaraďuje medzi prvé jednotky dostupné na našom trhu, ktoré plne podporujú tento protokol. Podpora protokolu Matter je po zakúpení riadiacej jednotky iba otázkou prvej aktualizácie. Hneď, ako si jednotku dáte na aktuálnu verziu, popri bežnej podpore Z-Wave a Zigbee protokolu Vám pribudne aj podpora Matter.

Vďaka tejto aktualizácií môžu užívatelia Aeotec Smart Home Hub ovládať zariadenie, ktoré komunikujú pomocou protokolu Matter. Samozrejme, týchto zariadení na našom trhu ešte nie je mnoho, avšak je len otázkou času, kedy sa začnú objavovať.

 

Zaujímavou správou je aj to, že pokiaľ máte Samsung chladničku s displejom a SmartThings zabudovaným, aj táto chladnička bude slúžiť ako Matter riadiaca jednotka.

Smartthings_matter

SmartThings používa multi-administrátorsku funkciu Matter na to, aby sa plne integrovala s Google home. To znamená, že tieto dva ekosystémy sa navzájom plne podporujú. V jednoduchosti povedané, keď užívateľ pridá produkt do jedného systému, tento produkt sa automatický zobrazí aj v druhom systéme. 

Jaeyeon Jung, riaditeľ SmartThings povedal "Práve sa presúvame zo základnej podpory na budovanie neuveriteľného zážitku. Matter je budúcnosť, dáva užívateľom rozšírený výber  a podporu smart zariadení. Je to najväčší míľnik doteraz k budovaniu všeobecnej smart home podpory". 

SmartThings-Matter-Support

Samsung je jeden z prvých, ktorý vytvorili plnú podporu pre Matter. Avšak aj ďalšie firmy plánujú v dohľadnej dobe podporu Matter spustiť. Ide napríklad o Amazon, Apple, ARM, Bosch, Bose, Corsair, Dyson, Ecobee, GE, Google, Huawei, iRobot, IKEA, Intel, Legrand, LG, Logitech, MediaTek, Midea, OPPO, Qualcomm, Roku, Schnieder, Sonos, TCL, Toshiba, TP-Link, Vivo, Xiaomi, a Zigbee.

Apple priniesom podporu Matter do svojích zariadení s iOS16.1, iPAdOS16.1, macOS Ventura, watchOS9.1, tvOS16.1 a HomePod 16.1 aktualizáciou. Amazon a Google oznámili podporu Matter a keď všetky tieto spoločnosti spustia svoju podporu, ovládanie Matter zariadení sa stane oveľa jednoduchším a ich prepojenie na všetky platformy bude hračkou.