Tepelné čerpadlo - ekonomický nezmysel? (Názor)

Čo Vám nepovedia predajcovia tepelných čerpadiel a naozaj sa tepelné čerpadlo oplatí?

V dnešnej dobe, pokiaľ staviate dom, na Vás marketing tepelných čerpadiel vyskakuje všade. Začína to samotným projektom, ktorý od Vás žiada určitú energetickú úsporu, ktorú ľahko splníte tepelným čerpadlom. Pokračuje to projektom, elektrikárom a samozrejme, ako náhle raz zadáte do google "aký typ kúrenia do domu" tak Vás začnú bombardovať reklamy na tepelné čerpadla s dotáciou, takže do určitej miery Vás do toho tlačí aj štát. Keď sa pozriete na marketing alebo to môžme nazvať aj ošiaľ okolo teplených čerpadiel, tak z neho jednoznačne vyplýva, že je to najúspornejšia forma kúrenia, nakoľko tepelné čerpadla dosahujú COP na úrovni až 3,0. Znamená to, že v testovacích podmienkach dokážete dostať z 1kw energie až 3kw tepla. Samozrejme, v testovacích podmienkach, nie keď je vonku -15 stupňov a nie, keď Vám zapína špirálu na dohrievanie.  Týmto technickým špecifikáciám sa však v článku venovať nebudem, nakoľko tém o neefektívnosti tepelných čerpadiel v zime je na internete dostatok. V článku budem vychádzať z toho ideálu, COP 3.0

Je tepelné čerpadlo ale naozaj tak lacný typ kúrenia, ako nám ho každý prezentuje?

Hneď na začiatok uvediem, že tepelné čerpadlo je naozaj najúspornejší typ kúrenia, aký môžete dnes mať. Tento fakt sa nedá spochybniť a aj keby sme počítali s COP na úrovni napríklad 1,5, stále by spadalo tepelné čerpadlo do kategórie najlacnejších spôsobov, ako ohriať vodu na kúrenie a teplú úžitkovú vodu. Toto je zároveň presne to, čo hovorí marketing tepelných čerpadiel. Jednoducho úspora na kúrení. Čo Vám však zabudnú povedať predajcovia a na moje prekvapenie aj štát jem že pri kúpe tepelného čerpadla je extrémne zlá hodnota za peniaze (stratená príležitosť). Zároveň, čo sa väčšinou dozviete až neskoro je to, že tepelné čerpadlo si vyžaduje pravidelný ročný servis, vďaka ktorému máte na čerpadlo predĺženú záruku. Ku všetkému sa dostaneme postupne. Čo chcem ale v tomto článku vysvetliť je to, že aj napriek tomu, že je tepelné čerpadlo veľmi úsporné, tak pri prepočítaní všetkých nákladov, ktoré si vyžaduje jeho zriadenie  prevádzka by som si dovolil zaradiť tento typ kúrenia do kategórie marketingových podvodov a reklám typu "Redbull Vám dáva krídla", kedy všetci chápeme, že po Redbulle nebudeme lietať, ale aj tak to je v pohode. Tento fenomén sa akosi presunul do sféry kúrenia, kedy tepelným čerpadlom ľudia kúria a síce na energiách ušetria, ale celkovo na tepelnom čerpadle stratia.

oplati sa tepelne cerpadlo (1)

Koľko stojí tepelné čerpadlo a aké sú náklady na jeho prevádzku?

Ceny tepelných čerpadiel sú rôznorodé a samozrejme, s ich prevádzkou sú spojené servisné poplatky, keďže tak, ako to poznáme aj z predaja áut s predĺženou zárukou, má to vždy určitý háčik. Predĺžená záruka, aj keď sa zdá byť zadarmo, je v zásade zaplatená tým, že tepelné čerpadlo musí byť servisované každý rok za sumu, ktorú si určí dodávateľ. Takže je potrebné túto sumu započítať do ceny.

Môj výpočet budem robiť na mojom dome, kde som si dával vypracovávať ponuky na tepelné čerpadla. V prvom rade musím povedať, že kým sa k cene dopracujete, prakticky už môžete s iným typom kúrenia bývať. Pre mňa bola úsmevná situácia, keď mi jedna zo spoločnosti, kde som posielal požiadavku na ponuku poslala ponuku po 11 mesiacoch, práve v čase, keď sme sa sťahovali do už hotového domu. Ďalšie ponuky boli tak zložité, že je veľmi ťažko určiť celkovú cenu, nakoľko bolo veľmi zložité dostať cenovú ponuku na tepelné čerpadlo ako celok, vrátane rozvodov vody, rozvádzačov... Táto cena na 240m2 teda vychádza z dvoch ponúk, jedna na tepelné čerpadlo, jedná na rozvody vody.

Tepelné čerpadlo - na projekt som dostal navrhnuté tepelné čerpadlo Vaillant arotherm plus s COP až 5,4 a až 10 ročnou zárukou na materiál kompresora (platí pri pravidelných ročných sevisných prehliadkách). Spolu so zásobníkom teplej vody. Cena bola:

  •  Základná cena:    16587€ s DPH
  • Dotácia "zelená domácnostiam": 3800€
  • Cena za tepelné čerpadlo po dotácií: 12 787€ s DPH

Následne je tu potreba teplovodných rozvodov po podlahách. Bohužiaľ, ani pri 10 požiadavkách na cenovú ponuku som presnú odpoveď o cene nedostal, ale rozmedzie bolo 12000-20000€ bez DPH komplet. Drobnú komplikáciu pri mojom projekte tvorí znížená prístavba oproti prvému podlažiu domu, ktorá mohla cenu rozvodov mierne navýšiť. Cenu do výpočtu si teda dáme tú nižšiu:

  • Cena za rozvody podlahového kúrenia: 14400€ s DPH

Samozrejme, k cene tepelného čerpadla je potrebné pripočítať dopojenie zdroja na vykurovanie a doplnenie vody na zásobník:

  • Inštalácia a doplnenie vody na zásobník: 1543€ s DPH

Aj keď sa to nezdá, ale pri tomto type kúrenia je potrebné myslieť na ďalšie veci, ktoré navyšujú cenu, ako je výška poteru, kedy pri teplovodnej podlahovke je potrebné zvýšiť výšku poteru o hrúbku rúrky, teda o 1,5cm oproti priamovyhrevnému kúreniu. Takže v mojom prípade to znamenalo o 250*0,015=3,75m3 poteru viac. Samozrejme, tepelné čerpadlo si vyžaduje dostatok miesta a taká pivnica mu nie vždy vyhovuje (pretože je v nej zima). Takže je potrebné počítať s tým, že na tepelné čerpadlo potrebujete vlastnú miestnosť. Ak jej dáte 15m2, tak pri cene 1300€/m2 je cena za takúto "technickú miestnosť" 19500€. Samozrejme, technická miestnosť sa využíva aj inak, preto opäť túto položku počítať nebudem, je dobré si to ale uvedomiť.

Čo ale počítať do ceny musíme je ročný servis. Tu budem opäť môj výpočet nakláňať k tomu, aby bolo tepelné čerpadlo výhodné. Aktuálne cenníky na internete hovoria o tom, že ročný servis je od 125 do 220€ s DPH. Takže budeme počítať 150€ s DPH. Treba si uvedomiť, že záručné podmienky hovoria o nutnosti ročného servisu po celú dobu záruky. Táto cena zároveň nie je viazaná. Predstavte si, koľko mohol taký servis stáť pred 10 rokmi, v roku 2014. Mohlo to byť 50€? Mohlo! Koľko teda bude stáť za 10 rokov? Môže to byť 400€? Môže! Budete to musieť zaplatiť? Budete! Preto pri počítaní 150€ ročne dávam cene za servis naozaj malú sumu. Pri výpočte budem počítať, že životnosť tepelného čerpadla je 15 rokov, avšak servis budete platiť len po dobu záruky. Len medzi rečou, tu je zaujímavá myšlienka, že tepelné čerpadlo Vás stojí 150€/12mesiacov= 12,5€ mesačne a ešte ste nezačali kúriť :) Takže k cene si pripočítame:

  • Minimálna cena servisu počas 10 ročnej záruky : 1500€ s DPH

Keďže som dal tepelnému čerpadlu životnosť 15 rokov, je potrebné počítať so servisom medzi tým, keď sa Vám ukončí 10 ročná záruka a ukončením životnosti. Áno, môžete byť optimisti a počítať s 0€, veď čo sa tam môže pokaziť, však? Je však potrebné uvedomiť si, že tepelné čerpadlo ide non stop 24/7, hlavne, ak ho používate aj na chladenie. Predstavte si teda, že nejaká 10 rokov stará chladnička má ešte vydržať 5 rokov bez servisu. Ja budem vo výpočte brať ten optimistický predpoklad, že sa za 5 rokov nič nepokazí, teda servis po ukončení záruky až do ukončenia životnosti bude 0€. Vy, pokiaľ chcete byť realisti, počítajte si aspoň výmenu základných komponentov.

  • Náklady na údržbu po ukončení záruky (extra optimistická predpoveď) : 0€

Keď teda všetko spočítame, teda obstarávacie náklady, servisné náklady a 0€ v prípade, že sa niečo pokazí, tak máme toto číslo:

  • KOMPLETNÁ OPTIMISTICKÁ CENA PO DOTÁCIÍ: 28 730€ s DPH.

Tu si dovolím podotknúť ešte jednu dôležitú vec, čo sa týka chladenia. Často je argumentom pri tepelných čerpadlách, že zároveň chladia. Ak však chcete skutočne tepelným čerpadlom chladiť, musíte urobiť rozvody aj do stropu. Áno, chladenie sa dá riešiť aj v podlahe, avšak tento spôsob nie je správny ani zdravý. Ja budem chladenie v mojom výpočte úplne ignorovať, v prípade, že by sme tento argument chceli započítať, je potrebné počítať s druhou zónou rozvodov a minimálne ďalšími 2000€ nákladov.

S čím budem porovnávať?

Teraz si možno poviete, že som sa zbláznil, ale moje porovnanie urobím na úplne najdrahšom type kúrenia - priamovýhrevnom elektrickom. Áno, dovolím si urobiť tento extrém, pretože ešte pred tým, ako dám všetky čísla do excelu, som si istý, že tým, aký ekonomický nezmysel tepelné čerpadlo je, tak aj tento drahý typ kúrenia bude lacnejší, pokiaľ započítate všetko za 15 rokov životnosti.

Tu je stanovenie ceny celkom jednoduché a pre jej výpočet som jednoducho oslovil spoločnosť SmartWave s.r.o. kde mi do 5 minút poslali informáciu, že cena za 100m2 elektrického priamo výhrevného kúrenia so smart termostatmi je 2800€ s DPH. Takže budeme počítať s tým, že na našom projekte je cena za zriadenie:

  • Cena za elektrické priamovyhrevné kúrenie so zónovou reguláciou pre 250m2 : 7000€ s DPH.

Pri tomto type kúrenia nie je potrebný žiadny servis, nakoľko elektrické káble sú zabudované do podlahy, neexistuje žiadny ventilátor, žiadna vonkajšia technika a okrem termostatov nie je nič potrebné meniť. Termostaty sú zároveň vec, ktoré sú často súčasťou aj teplovodného kúrenia, preto ich výmenu v priebehu 15 rokov počítať nebudem ani v jednom prípade. Pri elektrickom podlahovom kúrení sa už na ďalšie veci pozeraž nemusíme. Inštalácia tohto kúrenia je skrátka jednoduchá a aj napriek tomu, že konkrétne v mojom projekte mám výškové rozdiely medzi prístavbou a domom nebol s inštaláciou problém, keďže kúrenie sa inštaluje do každej miestnosti samostatne. Do ceny už len musíme započítať elektrický bojler na okrev teplej vody. 

  • Elektrický boiler na ohrev teplej vody : cca 500€ s DPH
  • Celkové náklady aj s boilerom : 7500€ s DPH

Rozdiel v cene medzi najlacnejším kúrením a najdrahším kúrením

No a teraz sa pozrime na to, aký je rozdil v tom, koľko € navyše musíte dať z Vášho vrecka na to, aby ste mali najlacnejšie kúrenie. Výpočet je veľmi jednoduchý, pretože môžeme skrátka spočítať komplet cenu za zriadenie a prevádzku (okrem nákladov na kúrenie) a porovnať ich. Takže výpočet je:

  • 28730€ - 7500€ = 21230€ s DPH

Pre ďalší výpočet a jednoduhosť to zaokrúhlime na 20 000€ s DPH, teda prihodíme 1230€ s DPH v prospech tepelného čerpadla, len tak, pretože viem, že konečný výsledok to aj tam nemá šancu ovplyvniť. Týchto 1230€ prosím berte aj ako vyrovnanie drobných nejasností vo výpočte, aby som neukrivdil tepelným čerpadlám. Proste celý výpočet sa snažím robiť tak, aby tepelné čerpadlo malo najväčšiu možnú šancu vyhrať. V prípade, že by sme napríklad chceli započítať argument chladenia, tak 1230€ Vám postačuje na zriadenie multisplit klimatizácie v prípade elektrického kúrenia.

Takže, aby sme si to celé zjednodušili, pri stavbe domu máte v zásade v tomto prípade dve možnosti:

  1. Mať tepelné čerpadlo a najlacnejšie kúrenia
  2. Mať elektrické priamovyhrevné najdrahšie kúrenie A 20 000€ vo vrecku!

A práve tých 20 000€ vo Vašom vrecku je to, o čom marketing spojený s tepelnými čerpadlami nehovorí. Zároveň, tento obnos peňazí je tak významný, že už vo veľmi rýchlom výpočte vieme, že ak by sme tých 20 000€ rozpočítali na 15 rokov, tak máme 1333€ ročne, ktoré by sme jednoducho mohli dať na náklady na elektrinu. Tu sme ale nezapočítali to najdôležitejšie, a to je hodnota peňazí.

Rozdiel v nákladoch na kúrenie medzi TČ a priamovýhrevným podlahovým kúrením

 

Neuveríte mi, ale túto časť výpočtu som tu vôbec nemusel dávať. Na celú problematiku nemá až taký vplyv. Je to veľmi prekvapivé, však? Ja Vám to hneď vysvetlím a opäť si dovolím prihodiť čísla v prospech tepelného čerpadla. 

  • Kompletné náklady domu pri elektrickom priamo výhrevnom kúrení: Do výpočtu započítam celkové náklady na plne elektrifikovaný dom, teda vrátane varenia, prania, ohrevu vody, fixných nákladov na distribúciu a za hodiny. A tu si dovolím byť konkrétny, nakoľko dané dáta mám k dispozícií na konkrétny dom. Minulú zimu bol môj dom prvý krát obývaný a nezateplený, takže je predpoklad, že po zateplení spotreba klesne. Taktiež v dome je inštalovaná vírivka, ktorá sa hreje každý deň a taktiež 500W sašuška, ktorá každý deň suší pivnicu. Vyššia spotreba v tomto prípade však prihráva tepelnému čerpadlu, preto budem vychádzať z týchto dát. Ako vidíte nižšie, dom spotreboval približne 10 000kWh, teda 10mWh, Opäť upozorňujem, ide o celkovú spotrebu domu, vrátane varenia, chladenia, ohrievania vody, vírivky a 2 ľudí ktorí pracujú z domu, takže všetko nonstop. Spotreba domu je taktiež vyššia, nakoľko elektrinu prakticky vôbec nešetrime, nakoľko na streche domu je nainštalovaná 10kW elektráreň. Túto som do výpočtu zatiaľ nezapočítaval, počítam s kompletnou spotrebou, vrátane výroby aj importu zo siete.

spotreba

Keď si toto dáme zrátame a vynásobime cenou za kWh vrátane distribučných poplatkov, ktorá je tento rok v SSE 0,1245391€ s DPH,  dostaneme sa k cele 1 245,391€ s DPH. Cenu za pripojenie odberného miesta započítavať nebudem, nakoľko sa platí v každom prípade. 

  • Kompletné náklady domu pri teplenom čerpadle (optimisticky) : Tak, ako som spomínal, v tomto výpočte veľmi nahrám tepelnému čerpadlu. COP budem počítať z celej spotreby domu, teda vrátane varenia, zohrievania vírivky, prania... Je to opäť extrém, pretože aj pri kúrení TČ sú tieto náklady rovnaké, ale opäť, som si tak istý výsledkom výpočtu, že si to dovolím. Takže ak počítame COP 3.0 tak by sme pri telepnom čerpadle spotrebovali 3333kWh za rok. Teda 1/3 spotreby. Keď to vynásobime sadzbou SSE 0,1245391€ s DPH, dostaneme 415€ s DPH.  Tento výpočet je veľmi pritiahnutý, nakoľko náklady len na bežnú prevádzku domu sú 40-50€, teda všetko okrem kúrenia si vyžiada túto sumu. Avšak opäť, tepelné čerpadlo je taký ekonomický nezmysel, že si môžem dovoliť použiť aj tieto extrémne čísla.

Už tu je možné vidieť, aký rozdiel v ročných platbách vzniká. Opäť, berte do úvahy, že toto je naozaj extrémne naklonený výpočet v prospech tepelného čerpadla a takýto výsledok nedosiahnete. V realite by náklady s tepelným čerpadlom boli na úrovni 1200€ ročne, ale nevadí, budeme počítať so 415€. Je len dôležité chápať, že je to naozaj úplny extrém a teda neexistuje argument, že výpočet by bol nesprávny. Takže máme ďalšie číslo do nášho výpočtu:

  • Rozdiel v ročných nákladoch medzi TČ a priamovýhremným podlahovým kúrením (extrémny prípad): 1246€ - 415€ = 831€.

Takže v extrémnom prípade je rozdiel 831€ ročne s tým, že že pri kúrení tepelným čerpadlom ušetríme túto sumu. Už teraz sa začína ukazovať tento ekonomický nezmysel a to sme sa nedostali do časti stratenej príležitosti peňazí. Pamätáte si tých 20 000€, ktoré sme ušetrili? Tak pozrite, ak vezmeme 831€ a vynásobíme ich 15 rokmi, tak dostaneme 12 465€. To znamená, že rozdiel na kúrení za 15 rokov je 12 465€. Je to strašne veľa, treba si ale uvedomiť, že vy máte vo vrecku 20 000€ od prvého dňa. Takže ak by ste s tými peniazmi nerobili vôbec nič, tak po 15 rokoch aj tak máte vo vrecku 20 000 - 12 465 = 7 535€. Toto sú peniaze, ktoré sú do plusu v prospech najdrahšieho spôsobu kúrenia!

Čo je hodnota za peniaze alebo stratená príležitosť?

Najskôt mi dovoľte povedať, že pri pozeraní sa na hodnotu peňazí je veľmi dôležité to, čo sme do výpočtu ešte nezapočítali a to množstvo spotrebovanej energie na kúrenie. V prípade tepelného čerpadla je tento výpočet trochu iný pri mega dome s 500m2, vyhrievaným bazénom a vykurovanou príjazdovou cestou ako pri bungalove so 150m2. Samozrejme, pri mega dome sa tepelné čerpadlo môže oplatiť skôr, ako pri malom dome. Avšak výpočet robim na príklade bežne väčšieho domu so 150m2.

Hodnota za peniaze v súvislosti so stratenou príležitosťou peňazí nám vyjadruje to, čo by sme za daných 20 000€ mohli dostať v prípade, že by sme ich neinvestovali do tepelného čerpadla. Teda zjednodušene, ak tie peniaze použijete inak, čo z nich môžete získať. Samozrejme, 20 000€ môžete investovať do kúpy auta a po 15 rokoch bude hodnota auta 5000€. Takže v tom prípade by mali zjednodušenú hodnotu za 15 rokov 5000€. Ak ich ale investujete rozumne, tak 15 rokov už spadá do dlhodobého investovania. Nebudem Vás vôbec zaťažovať investíciami, nakoľko nie som ani sprostredkovateľ, ani poradca. Ale mám dobrú finančnú gramotnosť a rozumiem tomu, že aj pesimistický očakávaný výsledok investície na 15 rokov dosahuje v priemere 5% ročne. Budeme ale počítať s číslom 7%, pretože to je hodnota, ktorá sa najčastejšie používa pokiaľ ide o dlhodobé investície.

Takže po poriadku, čo ideme urobiť? Ideme zobrať tých 20 000€, ktoré sme neminuli na TČ a ideme ich vložiť na investičný účet. Budeme počítať s výnosom 7%, potom si ukážeme potenciál. Do výpočtu som započítal aj 2% správcovský poplatok a 1% success fee, aby sme dostali čo najpresnejší výsledok. Toto nastavenie znížilo získovosť o 9369€, ale aj tak to nemá vplyv na to, čo sa snažím v tomto článku vysvetliť. Na výpočet som použil investičnú kalkulačku na portáli financnykompas.

Vynos z 20000 za 15 rokov 7

Ako vidíte na tomto grafe, v prípade investovania našich ušetrených peňazí, ktoré sme ušetrili vďaka tomu, že sme nekúpili "najlacneší spôsob kúrenie" máme po 15 rokoch celkovú sumu na investičnom účte 41 851€. Samozrejme, toto je prípad, kedy celých 20 000€ vezmete a investujete a zmierite sa s tým, že mesačné zálohy za elektrinu máte nie 35€ ale 104€. Teda v prípade, keď ušetrených 20 000€ nepoužijete na platenie rozdielov, ale využijete ich potenciál.

Tento výpočet je však naozaj relatívne skromný. Dovolím si dať tu aj reálne dáta z minulosti, aby neboli špekulatívne. Teda ak by ste 20 000€ investovali do S&P500, najbežnejšieho fondu aký môžete investovať pred 15 rokmi, teda v roku 2009, tak dnes by ste mali takýto výsledok:

20000 v snp500

Tento výsledok je historický, teda ukazuje, to čo bolo za posledných 15 rokov. Vidíte tam jasne aj pokles hodnoty v roku 2022... Tu je naozaj dôležité hovoriť o tom, že sa bavíme o životnosti čerpadla, ktorá je 15 rokov a preto výpočet smerujem na takéto obdobie, nakoľko po 15 rokoch nás čaká ďalšie rozhodnutie!. Zároveň, výpočet pri 15 ročnej investícií už benefituje z takzvaného zloženého úročenia. Teda zjednodušene, ak vložíte dnes 20 000€ s výnosom 10%, tak budúci rok máte na účte 22000€ a zarobili ste 2000€. Ďalší rok ale už 10% počítate zo sumy, ktorú tam máte, teda z 22000€ a Váš zisk ta ďalší rok pri tých istých výnosoch 10% je už 2200€... Váš zisk sa tak skladá a Vaša investícia postupne naberá na sile.

Ok, toľko v skratke z investovania. Jednoduchými výpočtami sme zistili, že 20 000€ má pri investovanú hodnotu 41500€. Opäť, počítam s dosť pesimistickým výpočtom ziskovosti 7% ročne a nepočítam to, ako reálne môžu investície zarobiť. Keby som to počítal, tak tu môžem článok ukončiť, pretože každému je jasné, že 106455€ za 15 rokov je oveľa viac, ako prekúrite v celom dome za celý život. Ale poďlme sa pohrať s tým, čo dostaneme pri pesimistickom výnose. Rád by som sa opäť vrátil k tým dvom možnostiam, ktoré pri výbere kúrenia máme, tento raz by som ale doplnil to, kde sa môžme nachádzať za 15 rokov v prípade, že peniaze zainvestujeme. Takže 2 možnosti:

  • Mať tepelné čerpadlo a najlacnejšie kúrenie s tým, že naše náklady na kúrenie za 15 rokov sú 6 225€ (veľmi optimistický výpočet!) a na investičnom účte 0€!
  • Mať elektrické priamovyhrevné najdrahšie kúrenie s tým, že náklady na kúrenie za 15 rokov sú 18 690€ (spolu s ostatnou spotrebou domu!) a na investičnom účte máte 41500€!

Dovolím si to pre Vás ešte prepočítať. Pri tomto veľmi optimistickom scénari v prospech tepelného čerpadla, kedy som všetky čísla prihláňal v prospech tepelného čerpadla a porovnal som ho s najdrahším typom kúrenia je celková hodnota naších peňazí takáto:

  • Zriadenie TČ a teplovodnej podlahovky, servis a náklady na kúrenie spolu - 28730 + 6225 = -34 955€ a 0€ na investičnom účte.
  • Zriadenia a prevádzka priamovyhrevného elektrického kúrenia spolu - 7500 + 18690 = 26 190€ mínus 41500€ ktoré máme na incestičnom účte = +15 310€

Možno budete ešte argumentovať tým, že vy platíte tepelné čerpadlo z hypotéky a v podstate daných 20 000€ rozdielu proste nemáte vy v hotovosti. Ak ich na tepelné čerpadlo nepoužijete, nemôžete ich investovať. Áno, aj toto je možná situácia a celý výpočet sa len obráti. Ak si totiž 20 000€ vezmete ako súčasť hypotéky, tak za celú dobu splácania hypotéky sa bude týchto 20 000€ úročiť. Pri aktuálnych 4% úrokoch a predpoklade, že v tomto prípade splácate čerpadlo až 30 rokov (bežná dĺžka splácania hypotéky) sa Vám týchto 20 000€ premení na 34373€. Pokiaľ si teda beriete na tepelné čerpadlo hypotéku, tak jeho výhodnosť je potrebné počítať týmto spôsobom, pretože je to nakoniec reálna suma, ktorú zaplatíte. A to sa bavíme len tom rozdieli.

hypo kalkulacka

Kúpou tepelného čerpadla stratíte až 50 000€ za 15 rokov!

Skutočný rozdiel teda vidíme v tom, že si spočítame tieto dve hodnoty. Ak máme tepelné čerpadlo, tak po 15 rokoch máme na kúrení náklady 34955€ a ak máme priamovýhrevné kúrenie a normálne sme zainvestovali rozdiel v obstarávacej cene, tak sme po 15 rokoch 15310€ v pluse, takže v jednoduchosti 34955€ sme nemuseli dať a ešte nám 15310€ ostalo. Teda po 15 rokoch sme na tom o 50 265€ lepšie!!!

Opäť musím veľmi prizvukovať, že som všetky čísla veľmi prikláňal k výpočtu v prospech tepelného čerpadla. Problém pre tepelné čerpadlo je v tom, že už aj keď sa rozhodnete rozdiel v cene neinvestovať, je taký veľký, že Vám dokáže pokryť to, čo ušetríte na kúrení za celých 15 rokov! Ak ešte ušetrené peniaze investujete, dostanete sa do úplne iných čísiel.

Pre mňa osobne teda ostáva veľkou záhadou, prečo o tom, že tepelné čerpadlo je ekonomický nezmysel neinformuju aspoň malými písmenami predajcovia. Ak aj oni nie, prečo o tom neiformuje štát, ktorý svojím príspevkom podporuje predaj týchto produktov. 

Čo po 15 rokoch, keď sa skončí životnosť tepelného čerpadla?

Celý nezmysel okolo tepelných čerpadiel sa navyše stáva ešte horším, keď si povieme skutočnosť, že tepelné čerpadlo po 15 rokoch bude potrebné vymeniť. Tu hneď poviem predpokladané životnosti zariadení, ktoré prezentujú výrobci. Pri tepelných čerpadlách nájdete informáciu o 25+ rokoch, pri odporových kábloch 30-50 rokov. Rozdiel je samozrejme v servise. Kábel je kábel a ak ide 25 rokov, tak proste ide a kúri. Kým funguje, tak jednoducho funguje a nie je potrebné ho servisovať. Tepelné čerpadlo je zložitý stroj, ale v zásade podobný chladničke (umiestnenej vonku). Teda áno, aj chladnička dokáže fungovať 25 rokov ak veľmi chcete, ale viete si predstaviť, koľko krát bude v nej treba meniť pár súčiastok. Zároveň, aktuálna výzva, ktorú sa snaží vyriešiť aj EU je to, že výrobci proste nevyrábajú komponenty na zastaralé zariadenia. Skúsim to povedať takto - skúste zohnať kompresor na chladničku kupovanú v roku 2004! Jednoducho ju nenájdete a ak áno, tak bude stáť toľko, že radšej kúpite novú. Toto je riziko životnosti týchto zariadení. Budeme ale opäť optimisti serom k tepelným čerpadlám a povedzme si, že vydrží 25 rokov. Pri tepelnom čerpadle sa nám vlastne len zvýšia náklady na kúrenie, zatiaľ čo pri priamovýhrevnom kúrení sa nám zvýši zisk z investície. V skratke by ďalších beproblémových 10 rokov vypadalo takto:

    • Tepelné čerpadlo po 25 rokoch - 34955€ po 15 rokoch + 10*415 náklady na kúrenie = -39 105€
    • Priamovýhrevné kúrenie po 25 rokoch - 26190€ po 15 rokoch + 10*1245 náklady na kúrenie = 38 640€ a na účte máme pri pesiistickom výpočte 

  • 68929.33 €!

Ako vidíte, dlhšia životnosť neprospieva elektrickému kúreniu v tom scénari, že by sme ten rozdiel v cene (20 000€) použili len na platenie za kúrenie, avšak extrémne prospieva tomu, ak by sme daných 20 000€ investovali. Za ďalších 10 rokov totiž ivestícia narasie o ďalších 27 429€! 

Takže, prešlo 25 rokov a Vaše tepelné čerpadlo sa pokazilo. Teraz sa skúsme pozrieť na situáciu, v ktorej sa asi budete nachádzať. Dom ste stavali pred 40 rokom svojho života. Takže máte 65 rokov. Ste už dôchodca. A teraz bilancujeme dve možnosti, ktoré ste mali pred 25 rokmi a ako hrajú vo Váš prospech:

  • Ak ste išli lacnejším spôsobom kúrenia s mesačnou úsporou, musíte vymeniť zdroj tepla! Na účte máte 0€, a do kúrenia ste doteraz dali takmer 40 000€. Čaká Vás investícia do ďalšieho tepelného čerpadla alebo do čohokoľvek, čo bude v tom čase najväčším marketingovým hitom. Takže si kúpite ďalšiu výkonnú výrobňu tepla super úspornú za 10000€ ktorá Vás pravdepodobne prežije. Takže si z dôchodku zabezpečíte splátku na toto ďalšie zariadenie a budete si ním kúriť aj naďalej, veď bude úsporné. Celková bilancia s touto investíciou po 25 rokoch je teda -50 000€.
  • Ak ste išli najdrahším spôsobom kúrenia s vysokými mesačnymi nákladmi, tak po 25 rokoch za predpokladu, že sa Vám proste všetky miestnosti naraz pokazia (elektrické kúrenie je v každej miestnosti nezávislé, je malá šanca, že sa pokazí kompletne naraz), tak Vás čaká oprava. Tu prichádzate k najhoršej nevýhode priamovýhrevného kúrenia (nemôžete jednoducho vymeniť zdroj tepla. Takže musíme ostať pri elektrike. Ale pozrite sa na situáciu. Do teraz ste na kúrenie minuli povedzme taktiež skoro 40 000€, ale vďaka rozumnému investovaniu tých neustále spomínaných 20 000€ máte teraz na sporiacom účte skoro 70 000€! Chytíte týchto 70 000€, vyhodíte z domu všetky podlahy, nainštalujete priamovýhrevné fólie, budem preháňať že Vás to bude stáť 20 000€ a stále Vám ostáva 50000€ na kúrenie a prípadne na niekoľko plavieb okolo sveta alebo čokoľvek iné budete chcieť na dôchodku robiť. A to len vďaka tomu, že ste si pred 25 rokmi uvedomili hodnotu peňazí, ktoré ste takmer investovali do marketingového šialenstva. 

Je elektrické priamovyhrevné podlahové kúrenie ideálne?

Ako odpoveď na moju vlastnú otázku napíšem, že neviem, a že je to jedno. Tento článok nebol napísaný s úmyslom predať Vám elektrické kúrenie, dokonca Vám to ani neviem ponúknuť. Tento článok bol napísaný ako osobný pohľad na túto problematiku, nakoľko ma prekvapuje ošiaľ okolo tepelných čerpadiel a až mi bije do oči to, keď vidím, ako má 80m2 bungalov nainštalované tepelné čerpadlo za 10 000€ na kúrenie, keď náklady na akékoľvek kúreni sa v danom dome budú pohybovať v desiatkách eur mesačne.

Aby som však poukázal na možnosti, ktoré máme, tak sa vrátim k môjmu vlastnému projektu 250m2 domu. Počas stavby som stal pred totožným rozhodnutím, čo s tým. Po mnohých výpočtoch som sa dostal k záveru, že pokiaľ investujem do:

  • Priamovýhrevného kúrenia: 7000€
  • Fotovoltaiky 10kw: 6000€
  • Klimatizácie pre chladenie: 1500€
  • Krbových kachlí  ako záložný zdroj kúrenia: 2000€

dostanem sa na celkovú investíciu 16500€ s tým, že mám stále úsporu oproti tepelnému čerpadlu viac ako 10 000€. Následne použijem fotovoltaiku na výrobu a prepojím ju na virtuálnu batériu, takže si dokážem vyrobiť dostatok elektriny aspoň na pokrytie 60% spotreby (to bol predpoklad). Celkový cieľ bol dostať sa v plne elektrifikovanom dome na náklady pod 150€, s ktorými som bol plne zmierený a stotočnený a bral som ich ako cieľ. Na odporúčanie spoločnosti GreenLogy som si nastavil zálohové platby na 120€ mesačne s tým, že som myslel, že sa do toho zmestím len tak tak.

Po prvom roku, kedy dom ešte nebol zateplený, kúrenie nebolo vyladené a celá stavba sa suší som zistil, že celý cieľ som nie len splnil, ale aj výrazne podkročil. Dovolím si tu vložiť jednoduchý výpočet faktúry z daného odberného miesta po započítaní všetkych distribučných poplatkov, nákladov za hodiny a komplet všetkým. 

Vyuctovanie

Navyše, vďaka tomu, že dodávateľ elektriny Greenlogy presúva prebytky z výroby medzi účtovnými obdobiami, do ďalšieho roku sa mi ešte presnulul prebytok viac ako 2mW, ktoré môžem tento rok použiť. 

Ako môžete vidieť na tomto reálnom vyúčtovaní, za celé zúčtovacie obdobie som s najdrahším kúrením docielil na 250m2 dome ročné náklady 451,64€, vrátane služieb ako je distribúcia, 6€ poplatok za službu virtuálnej batérie, poplatok za hodiny... Opäť doplním, že aj s manželkou pracujeme z domu, teda počas celého dňa vykurujem 60m2 prístavbu a zároveň aj prízemie domu. Samozrejme, je možné dodať, že každý má iné požadované teploty. Ma fungujeme na 23-24 stupňoch podľa miestnosti. Ak by ste si teplotu potrebovali zvýšiť, dovolím si povedať, že prebytok 2mW, ktoré som si preniesol do ďalšieho roku z minuloročnej produkcie fotovoltaiky by s rezervou pokryl takýto rozdiel.

Ako docieliť úsporu na kúrení?

Samozrejme, moje výstupy nie sú dosiahnuté len tak, že som zapojil kúrenie a kúril hlava nehlava. Systém, ktorý v mohom dome používam na riadenie všetkého je Homey PRO. Tento systém umožňuje prepojenie všetkých elektrických zariadení v dome do jedného celku. Môj dom je plne automatizovaný, to znamená, že svetlo sa zapína automaticky, používame smart termostaty, uhrev vody v boileri robím na základe výroby z fotovoltiky,... Vyladenie hlavne v oblasti kúrenia si vyžadovalo pár dni hrania sa s nastaveniami, aby sme docielili ideálne teploty pre každú miestnosť v dome v správnom čase. Napríklad, kúpelne kúrime na vyššiu teplotu a hlavne v čase, keď ich viac používame. Spálňa sa kúri tak, aby bola večer o 22.00 pripravená na spánok a cez deň je v útlme. Denná časť a kancelárie naopak. V momente, ako ja aj manželka opustíme okolie 5 kilometrov od domu, zníži sa teplota v celom dome na úspornú. Väčšnou táto vzdialenosť reprezentuje to, že ideme na dlhšie preč. Voda v boileri sa udržiava na bežnej teplote, no keď je výroba zo slnka vysoká, teplota vody v boileri sa automaticky zvýši, aby sa predpripravila na večer.

Samozrejme, súčasťou všetkého je aj tienenie, kedy sa žalúzie starajú o to, aby sa interiér neprehrieval a zároveň klimatizácia, ktorá je nastavená tak, aby pomohla rýchlejšiemu vykureniu priestoru v zime po útlme. 

Toto nastavenie funguje u mňa a je takpovediac bezúdržbové, teda nemusím chodiť k termostatom a prepínať ich, nemusím stláčať odchodové tlačítka, aby som dom uspal, nemusím v podstate nič manuálne robiť a dom vie, čo od neho chcem. Ak potrebujem urobiť nejakú zmenu zo štandardu, používam na to buď spomínané termostaty, alebo napríklad na riadenie boilera používam skvelý displej Rithum Switch, ktorý mi umožňuje ovládať boiler a iné veci priamo zo steny v obývačke. 

Samozrejme, veľkou súčasťou toho je aj vhodný výber dodávateľa elektriny. Ja som si zvolil GreenLogy, nakoľko ich programy virtuálnej batérie sú v porovnaní s konkurenciou naozaj neuveriteľne dobre nastavené. Za 6€ mesačne dostanete VŠETKO. Neobmedzené časy, neobmedzené prebytky, presúvanie do ďalšieho zúčtovacieho obdobia, a pokiaľ k ním prechádzate napríklad z SSE, tak sa u nich budete cítiť ako človek, nie ako číslo. Ich podpora je naozaj neuveriteľná. 

Navyše, pri výbere dodávateľa som trochu pozeral aj na cenu energie. Greenlogy je v niektorých tarifoch trošku drahší ako SSE, avšak tento rozdiel v cene je úprimne nahradený už tým, že sa tam viem dovolať a nemusím 1,5 hodiny počúvať otravnú zvučku na linke SSE na konci ktorej zistím, že aj tak operátor nič nevie a nič nepomôže. Navyše, s nastavením systému, aké mám ja využívam GreenBattery na plno, to znamená, že všetku energiu, ktorú som od GreenLogy odobral, som si tam predtým poslal. Tým pádom sa ma ceny energie nedotkli vôbec, platil som len za distribúciu energie a tento poplatok určuje distribútor energie (SSD), nie dodávateľ. 

*Greenlogy nie je sponzorom tohto článku, dovolím si ich odporúčať, pretože majú skutočne skvelé služby!

Greenlogy programy

 

Jednoduché zhrnutie celého výpočtu, prečo Vás tepelné čerpadlo dokáže pripraviť o desiatky tisíc eur.

Výpočet celkovej ceny, nákladov a hodnoty peňazí za 15 rokov:

vyhodnost tepelneho cerpadla 15 rokov

 

Výpočet celkovej ceny, nákladov a hodnoty peňazí za 25 rokov počas deklarovanej životnosti zariadenia:

vyhodnost tepelneho cerpadla 25 rokov

 

Čo všetko sa môže za 25 rokov zmeniť a ovplyvniť výpočet?

Túto otázku si položiť musím. Odpoveď je jendoduchá. "Všetko". 25 rokov je tak dlhé obdobie, že je veľmi ťažké predpovedať, čo bude. Dovolím si pomenovať dôležité zmeny, ktoré môžu nastať a to, ktorá možnosť v danom prípade benefituje:

  • Nárast cien energií - najpravdepodobnejšia možnosť je, že energie porastú. Je to prakticky 100%. Na nárast cien je najodolnejšia práve tretia možnosť, pretože veľká časť energie ne vyrobená priamo na dome, tým pádom cena silovej zložky má praktický nulový vplyv na jej výhodnosť a každý nárast ceny naopak v porovnaní posunie túto možnosť vyššie. Ak by sa totiž zdvojnásobila cena silovej zložky, náklady v tretej možnosti sa vôbec nezmenia (platba je doslova len za virtuálnu batériu, distribúciu, samotná energia je vyrobená na dome) a zároveň náklady na kúrenie v obidvoch ďalších prípadoch by sa ihneď zdvojnásobili. Takže v tomto prípade je výťaz možnosť s fotovoltikov. Samozrejme, nárast cien menej zasiahne TČ ako priamovýhrevné kúrenie, keď sa ale pozrieme na čísla kompletnej spotreby za 25 rokov a výnosu investície, tak vieme, že aj keby sa cena energie ihneď zdvojnásobila (rozumej od zajtra), tak po 25 rokoch má stále investícia 20 000€ vyššiu hodnotu, ako má nárast nákladov. Takže ani okamžité zdvojnásobenie nákladov na kúrenie nič nezmení.
  • Porucha zariadenia - V tomto prípade je na tom definitívne najhoršie tepelné čerpadlo. Jeho komplecnosť je jeho nevýhodou. Opäť poviem, že ide prakticky o chladničku, ktorá je ale umiestnená mimo domu. Predstavte si, ako asi táto chladnička bude v skutočnosti vypadať a koľko krát za 25 rokov v nej vymeníte čerpadla, kompresory... Druhou možnosťou, ktorá je náchylná na toto poškodenie je práve možnosť s fotovoltikou. Je to z dôvodu viacerých zariadení. Na druhej strane, ani jeden komponent v tejto zostave nemá hodnotu tak vysokú, ako má tepelné čerpadlo. Takže napríklad výmena celého meniča fotovoltiky bude stáľ pod 2000€ zatiaľ čo výmena TČ by si vyžiadala 10 000€. Navyše, v jedine tejto možnosti máme záložný zdroj kúrenie v podobe kachlí a taktiež je vždy možnosť odstaviť klimatizácie a pejsť len na podlahové kúrenie a naopak. Samozrejme, najmenej náchylná na poruchy je možnosť s odporovými káblami, kde nie sú žiadne pohyblivé časti a to, čo sa môže pokaziť sú akurát termostaty, ktoré môžme pokladať za súčasť všetkých troch verzií. Takže v tomto prípade vyhráva druhá možnosť a zároveň možnosť s alternatívnym typom kúrenia jej šliape na krk. Tepelné čerpadlo prehráva.
  • Vyššia moc - tento bod som nazval tak, ako som nazval, aby som tu mohol zaradiť všetko, od vojny, kedy prídete o majetok, cez predaj domu, úmrtie ... Akokoľvek sa stane niečo, čo by Vás o majetok pripravilo, vždy ste na tom lepšie vo verzií bez tepelného čerpadla! Dom Vás prestane zaujímať a tým pádom nižšia spotreba tepelného čerpadla je bezpredmetná. V každej inej verzií máte zároveň na investičnom účte desiatky ticíc eur, okrem tepelného čerpadla, kedy máte 0€! V
  • Ukončenie životnosti zariadenia - na toto je veľmi dobrý riadok tabuľky s výpočtom hodnoty investície s 25 ročným výpočtom. To je jednoducho deň, kedy sa oficiálne má zariadenie pokaziť a vy ho máte oficiálne meniť. Ako vidíte, je to deň, kedy budete potrebovať vymeniť komplet techniku, takže Vás čaká výmena toho najdrahšieho komponentu. V jednotlivých možnostiach máte na to našetrenú buď nulu (TČ), alebo 50-80000€. Toto je podstata celého článku. Sila peňazí sa Vám prejaví tak, že zainvestovaný rozdiel, ktorý dnes na tepelné čerpadlo neminiete Vám po 25 rokoch pokryje všetko, od nákladov na kúrenie, cez náklady na servis, opravy a ostane Vám kopa peňazí na prerábku domu a ešte aj na auto či dovolenku! Toto je ten bod, ktorý je tak extrémne dôležitý a nikto o ňom nehovorí!
  • Spadnutie finančného trhu - Toto ji riziko, ktoré sa podstupuje v súvislosti s investíciou. Avšak, 25 ročný horizont je tak dlhý, že je prakticky nulová šanca, že Vaša investícia nezarobí. Navyše, v mojom výpočte som vychádzal len zo 7% ziskovosti. V prípade, že by ziskovosť bola 8%, čísla sú úplne iné a každé percento viac a viac pochováva výhodnosť tepelného čerpadla. Aj keď možnosť nižšieho zisku teoreticky existuje, ak sa poradíte s finančným poradcom ihneď pochopíte, že je pri 25 ročnej investícií naozaj minimálna.
  • Nedostatok energie - S nástupom elektromobility ale aj svetovými konfliktami je stále možnosť, že v budúcnosti budeme čeliť problémom s dodávkami elektriny. Táto možnosť reálna je, aj keď pribúdajúcim počtom zariadení na výrobu energie z obnoviteľných zdrojov sa to kompenzuje. Ak však pripustíme, že v budúcnosti nebude elektrina dostupná, výhru tu jednoznačne dosiahne tretie riešenie, nakoľko má už nainštalovaný alternatívny zdroj - kachle na drevo. Samozrejme, na druhom mieste je tepelné čerpadlo, kde je možné zmeniť zdroj tepla, avšak s prihliadnutím na to, že ste pri jeho inštalácií dali o 20 000€ viac, ako do najlacnejšieho kúrenia a zároveň budete nútený prejsť na iný, drahší zdroj tepla, celá ekonomika tohto riešenia sa stráca.

 

Na konci článku by som rád povedal, že v tomto článku som nechcel povedať, že tepelné čerpadlo nie je najefektívnejšie, pokiaľ ide o to, koľko kW tepla vyprodukuje z kW elektriny. Tým sú samozrejme aj ekologickejšie. Nie je mojím zámerom poškodiť žiadne meno výrobcu tepelných čerpadiel a uveomujem si, že tieto zariadenia si vyžadujú mnoho vývoja a technológií, aby mohli fungovať, čo má za následok ich vyššiu cenu. Mojím zámerom bolo poukázať na to, že pri aktuálnych cenách tepelných čerpadiel nie je ich použitie ekonomicky rozumné. Chcel som na to upozorniť tých, ktorí si tepelné čerpadlo kupujú, pretože s ním ušetria na fakt, že ním vlastne prídu o nemalé financie! Chcel som týmto článkom jemne zastúpiť naše školstvo, pretože neučí finančnú gramotnosť a ľudia často nechápu hodnotu peňazí, aj keď neustále počúvajú o tom, ako majú peniaze zarábať samé na seba! Článok je teda ukažkou alternatívneho pohľadu na problematiku.