Ako ovládať 0-10V svietidla cez mobil

Pridajte svoje 0-10V ovládané svietidlo do Smart Home systému

Do Smart Home systému dokážete pridať akékoľvek svietidla. Niektorých zapojenie je jasné a nie je ani potrebné sa im venovať, napríklad zapojenie svetla na smart relé alebo stmievač. A potom sú tu špecifické tipy svietidiel, medzi ktoré patrí aj to, ktoré sa ovláda pomocou regulácie 0-10V. Aj keď to nie je úplným štandardom, toto riadenie často nájdete v svietidlách so zabudovanými LED pásmi. V tomto článku sa pozrieme na to, akým spôsobom sa tieto svietidla dajú ovládať. 

Výber systému, v ktorom budete 0-10V svietidlo ovládať

Veľmi dôležité pri tomto štýle riadenia je to, že si vyžadujú špecifický smart modul. Situácia je však lepšia, ako tomu bývalo v minulosti. V ponuke máme dva moduly, pomocou ktorých môžete ovládať 0-10V zariadenie. Jeden beží na protokole WIFI a druhý na protokole Z-WaveAj vďaka týmto protokolom vidíte, ktorý modul je možné kde použiť. V prípade systému FIBARO a Homey Vám poslúži ten Z-Wave modul, v prípade Shelly Smart Home, ale tiež v prípade Homey môžete siahnúť aj po WiFi module. 

Shelly 0-10V stmievač - wifi regulácia 0-10V svietidiel

Stmievač Shelly 0-10V môže byť vynikajúcou voľbou, ak niekto chce ovládať jas prostredníctvom vstupných svoriek 0-10V na svojom napájacom zdroji alebo inom 230V osvetľovacom regulátore. Jeho jedinečnou vlastnosťou je, že dokáže nadviazať stabilné spojenie, vďaka čomu je vhodný pre miesta, kde je dôležitá spoľahlivá prevádzka a presné ovládanie jasu. Takéto miesta môžu zahŕňať ubytovacie zariadenia, reštaurácie, múzeá a umelecké galérie. Pre vonkajšie pouličné osvetlenie môže byť užitočné v situáciách, keď je napríklad úroveň obsadenosti na parkovisku nízka alebo prechod pre chodcov potrebuje plné osvetlenie iba vtedy, keď ho niekto chce prejsť. Spojením so snímačom pohybu alebo meračom intenzity svetla môžu byť pripojené zariadenia nielen nákladovo efektívnejšie, ale aj ekologickejšie. To môže byť dôležité nielen v uvedených prípadoch, ale aj v kancelárskych budovách, skladoch, výrobných závodoch alebo dokonca v obchodoch a komerčných priestoroch, pretože to môže viesť k výrazným úsporám.

Zapojenie Shelly 0-10V stmievača je tak, ako vidíte na obrázku nižšie, jednoduché. V zásade potrebujete :

  • Napájať modul a zároveň zdroj napájania z 230VAC
  • Následne zo svoriek 0.10V SELV pripojíte káble DIM+ a DIM- v zroji MeanWell
  • A nakoniec pripojíte výstupy V+ a V- na svietidlo alebo žiarovku. Toto zapojenie je pri svietidlách už urobené, nakoľko 0-10V zdroje sú často súčasťou svietidla.
  • tento modul navyše obsahuje aj svorky na pripojenie vypínačov, takže svietidlo je možné ovládať aj klasickým spôsobom a to aj na úrovni stmievania.

Shelly_0-10V_dimmer_instalacia

Keďže vyššie uvedené príklady všetky vyžadujú spoľahlivé, bezúdržbové zariadenia, odporúčame predovšetkým vysokokvalitné napájacie zdroje Meanwell s 0-10V vstupom (12V / 24V – 40W / 60W / 120W), ktoré môžu dlhodobo ovládať vyššie výkony bez údržby. 

0-10V zdroj ovladanie

 

Shelly 0-10V stmievač je možné používať v systéme Shelly, ale aj Homey. Ide o WiFi modul, takže si nevyžaduje žiadnu riadiacu jednotku a je vhodný aj pre situácie, kde nie je žiadna iná požiadavka na riadenie, len ovládanie svietidla cez mobilnú aplikáciu.

Pozrite si viac o Shelly 0-10V stmievači.

Ovládanie 0-10V svietidiel pomocou Z-Wave protokolu

Situácia s ovládaním tohto typu svietidiel pomocou protokolu Z-Wave je veľmi podobná. Využíva sa na to modul od MCO Home - 0-10V stmievač Z-Wave. Zapojenie je veľmi podobné, nakoľko aj tento modul obsahuje svorky + a -. Základným rozdielom tak ostáva len komunikačný protokol. V tomto prípade ide o Z-Wave, takže na jeho používanie je potrebná Z-Wave riadiaca jednotka. Na druhej strane to prináša výhodu širokých možnosti rozšírenia systému, nakoľko Z-wave ekosystém je aktuálne najväčší. 

Tento modul taktiež obsahuje vstup na vypínač, vďaka ktorému je možné aj fyzické ovládanie klasickým spôsobom. 

Pozrite si viac o 0-10V stmievači s protokolom Z-Wave


Ako vidíte, riadenie 0-10V svietidiel nie je až také zložité, ako sa to na prvý pohľad môže zdať. Výberom správneho modulu dosiahnete plnú kompatibilitu s Vaším systémom Smart home a navyše, vyhnete sa tomu, že Vaše nové svietidlo nebude mať všetky funkcie, na ktoré je navrhnuté len preto, že ste ho namiesto 0-10V stmievača pripojili len na bežné relé.